A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kijev: az orosz rakéták láthatatlanná váltak az ukrán légvédelem számára


Az orosz hadsereg most kifinomultabb taktikát alkalmaz 

Az ukrán csapatok számára egyre nehezebbé válik az orosz rakéták elfogása és lelövése – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője kedden az amerikai kormányzat által irányított Szabad Európa Rádió ukrán nyelvű adásának, amiről az oroszhirek.hu is írt.

A moszkvai erők által indított lövedékek másodpercek alatt képesek irányt változtatni, ezáltal „láthatatlanná” válnak az ukrán légvédelem számára – ismerte el.

Az orosz hadsereg most kifinomultabb taktikát alkalmaz, „megtervezik a csapásaikat, úgy programozzák a [rakéták] pályáját, hogy a légvédelmet a leghatékonyabb módon kerüljék meg, és a gyenge pontokat használják ki” – mondta.

A lövedékek „folyamatosan változtatják pályájukat” – magyarázta, hozzátéve, hogy egy ukrán légvédelmi katona alig tud „három szót leírni” a beérkező rakéta röppályájáról, mielőtt az már megváltozott volna.

„Aztán még egyszer irányt változtat, és még egyszer, és még egyszer” – mondta.

Az egyik ilyen esetben az orosz rakéták egészen Ukrajna legnyugatibb, Lemberg régiójáig repültek, mielőtt visszafordultak, és az ország központjában, a Hmelnickij régióban lévő katonai repülőtérbe csapódtak. Emellett egy bizonyos ponton egy orosz rakéta „eltűnhet a radarok elől, és egy bizonyos időre láthatatlanná válhat a rádiólokátorok számára” – mutatott rá.

A légierő szóvivője szerint az orosz drónok most is „körbe-körbe járnak”, hogy az ukrán légvédelem elveszítse a nyomukat.

Kijev jelenleg a Washington és szövetségesei által neki szállított, állítólag csúcsminőségű légvédelmi rendszerek egy részét alkalmazza. A listán az amerikai gyártmányú Patriot és a német gyártmányú Iris–T légvédelmi rendszerek szerepelnek.

A folyamatban lévő konfliktus során a Nyugat jelentős katonai és pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának, egyedül az USA mintegy 100 milliárd dollárt. A nyugati nemzetek többször is kijelentették, hogy a légvédelmet prioritásként kezelik, amikor katonai segélyt nyújtanak Kijevnek.

Július végén Ihnat elismerte, hogy Moszkva jelentős előnyben van Kijevvel szemben az elektronikus hadviselés terén. Oroszország rengeteg erős rendszerrel rendelkezik – mondta akkor, elismerve, hogy Ukrajna későn ébredt e tekintetben.

Az ilyen rendszerek különösen jók az ellenséges drónok elfogására és lezuhanásra kényszerítésére. Az orosz védelmi minisztérium rendszeresen beszámol ukrán drónok lövés nélküli leszedéséről.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések