A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiírták a sorsdöntő népszavazást Lengyelországban


Állami vállalatok sorsa, nyugdíjkorhatár és migrációs paktum – ezekben a témában mondhatják el a véleményüket a lengyelek. 

Állami vállalatok sorsa, nyugdíjkorhatár és migrációs paktum – ezekben a témában mondhatják el a véleményüket a lengyelek egy népszavazás keretében. A kérdések azért is kiemelten fontosak, mert ősszel parlamenti választások lesznek Lengyelországban, de a migrációs paktum az egész uniós jövőt is befolyásolhatja - olvasható a magyarnemzet.hu oldalán.

A lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt információs kampányt indított a következő népszavazási kérdések előterjesztésére.  Az első kérdés – ahogy azt Jarosław Kaczynski, a PiS elnöke közölte – így hangzik majd: „Támogatja-e ön az állami vállalatok eladását?”.

A második pedig – ahogyan azt a PiS alelnöke, Beata Szydlo volt miniszterelnök közölte – úgy szól: „Támogatja-e ön a nők 60, a férfiak 65 éves nyugdíjkorhatárának emelését?”.

A harmadik kérdést Mateusz Morawiecki kormányfő jelentette be vasárnap, ez az új uniós migrációs paktumról szól. A Jog és Igazságosság kormánya kezdettől fogva ellenezte az illegális bevándorlók kényszerbetelepítési mechanizmusát – mondja a miniszterelnök a videóban.

Támogatja-e ön a Közel-Keletről és Afrikából érkező illegális migránsok ezreinek befogadását az európai bürokrácia által előírt kényszerbetelepítési mechanizmusnak megfelelően? – szól a kérdés.

A felvétel a továbbiakban felidézi az ellenzéki Polgári Platform párt vezetőinek archív nyilatkozatát a menekültek áttelepítésének kérdésében. Az Európai Tanács akkori vezetője, Donald Tusk, a lengyel baloldal vezére 2017-ben azt mondta: 

Ha a lengyel kormány eltökélt abban, hogy nem vesz részt  a szolidaritási megosztásban a menekültkérdésben, az elkerülhetetlenül bizonyos következményekkel jár – fenyegette akkor a saját népét Tusk. 2015-ben pedig Rafal Trzaskowski, a külügyminisztérium akkori helyettes vezetője az RMF FM rádióban a menekültek áthelyezéséről azt mondta, hogy meg kell tenni ezt a lépést, és valószínűleg nyitni kell az Európai Bizottság javaslata felé.

Morawiecki miniszterelnök ezeket a kijelentéseket úgy kommentálta, hogy ezek a politikusok veszélybe sodorták volna a lengyel embereket. 

Mindannyian látjuk, mi történik Nyugat-Európa utcáin: nemi erőszak, gyilkosságok, gyújtogatások, utcai vandalizmus, terrornegyedek… – sorolta a kormányfő, majd hozzátette, hogy a lengyeleknek hallatniuk kell a hangjukat Európában. 

A miniszterelnök arról a migrációs paktumról beszélt, amelyet néhány hete fogadtak el az uniós belügyminiszterek tanácskozásán, és amely a gyakorlatban két lehetőség elé állítja a tagállamokat: vagy befogadnak meghatározott számú bevándorlót, vagy migránsonként több tízezer eurót kell befizetni az uniós kasszába. 

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő nemrég lapunknak azt mondta, hogy Magyarország semmilyen körülmények között nem fogja végrehajtani a kötelező betelepítési kvótára, valamint a migránsgettók létesítésére vonatkozó elhibázott brüsszeli döntést. 

Látható, hogy az európai intézmények és a brüsszeli demokrácia a Soros-terv még meg nem valósított fejezeteit akarja megvalósítani – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére a kormánypárti európai parlamenti képviselő.

A migrációra van megoldás, csak az Európai Unió ezt a megoldást nem akarja megvalósítani – ezt már Orbán Viktor miniszterelnök jelentette ki szintén néhány hete Pozsonyban, a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) miniszterelnökeinek találkozója utáni közös sajtótájékoztatón. 

Azt kell mondani, hogy az egész javaslat, ahogy van, a bizottságtól komolytalan és ebben a formában – Magyarország álláspontja szerint – alkalmatlan a tárgyalásra – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: egy komolyan vehető javaslatra van szükség az EB részéről. 

A migrációs paktummal több uniós tagállam sem elégedett, a legutóbbi uniós csúcson sem sikerült olyan megegyezésre jutni, amit érdemben beleírhattak volna a zárónyilatkozatba. Orbán Viktor akkor Brüsszelből nyilatkozott a Kossuth rádiónak, és felidézte azt a korábbi megállapodást, miszerint a migráció kérdésében csak teljes egyetértéssel lehet elfogadni javaslatokat. Ennek ellenére nemrégiben puccsszerűen átnyomták a belügyminiszterek tanácsán azt a javaslatot, ami a kötelező migránskvótákról szól. Minek hozunk megállapodásokat, ha nem tartjuk be? – tette fel a kérdést a kormányfő. Hozzátette, hogy összefüggés lehet a kvótadöntés és a Soros-birodalom élén történt vezetőváltás között.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések