Hirdessen itt

Goebbelsi tempó: két ukrán fehérnép jelképesen összeházasodott, hogy bemutassák az azonos nemű párok jogainak hiányát


Ukrajnában is nagy az agybaj


Két nő jelképes esküvőt tartott Harkivban augusztus 25-én, hogy tiltakozzanak az azonos nemű partnerek házassági egyenlőségének hiánya ellen Ukrajnában - közölte a Kyivindependent. Az ukrán állam nem ismeri el az azonos neműek házasságát vagy polgári kapcsolatait - írja a vg.hu.

Alina Sevcsenko, aki 2015 óta tagja az ukrán fegyveres erőknek, feleségül vette párját, Stanislava Petlytsia-t, egy LMBTQ+ aktivistát a Kharkiv Pride című felvonulás keretében. A teljes körű invázió kezdete óta a kérdés állítolag sürgőssé vált az azonos nemű párok számára, főleg azon esetekben amikor a pár egyik vagy mindkét partnere a hadseregben dolgozik.

A házasság vagy a polgári élettársi kapcsolat állami elismerése nélkül a katonai szolgálatot teljesítők élettársának nincs joga hivatalos tájékoztatást kapni arról, hogy élettársukat megsebesítették, elfogták vagy meghaltak a csatatéren. Sérülés esetén a harcos társa nem látogathatja meg őket az intenzív osztályon, és nem hozhat döntést a nevükben. Az el nem ismert élettárs nem ismerhető el a veterán gyámjaként, ha cselekvőképtelenné válik.

Elhalálozás esetén az élettársnak nincs joga végrehajtani az elhunyt végakaratát. Ha mindketten meghalnak, nincs joguk arra, hogy együtt temessék el őket egy családi sírban - sorolák a háború miatt felmerült problémákat. A házassági egyenlőség hiánya az otthoni életet is érinti, mivel az azonos nemű párok nem birtokolhatnak közös tulajdont, és az egyik partner nem örökölhet vagyont, és nem kaphat állami támogatást élettársa halála után.

Sevcsenko és Petlytsia előadása a harkovi anyakönyvi hivatalban kezdődött. A ceremónia az ukrán esküvői hagyományokat követte, például szirmokat, rizst és pénzérmét szórtak, csokordobtak, fotózkodtak a vendégekkel. Sevcsenko, aki kapitányi rangot visel, elmondta, hogy más katonák, akikkel harcol, tisztában vannak szexuális irányultságával, és tudtak eljegyzési terveiről.

"Valószínűleg már mindenki előtt dicsekedtem a gyűrűvel és a státuszommal" - mondta az LGBT Military nevű ukrán civil szervezetnek, amely a fegyveres erők meleg tagjait támogatja.

Nagyon fontos számunkra, hogy ugyanolyan jogi védelmet kapjunk családunkra és az állam biztonsági garanciáira, mint a heteroszexuális pároknak  - mondta Sevcsenko .

Inna Sovsun képviselő, aki a Holos politikai frakció tagja, márciusban nyújtott be törvénytervezetet az azonos neműek párkapcsolatának legalizálásáról. "Néhány hónappal ezelőtt az ukránok petícióban szólították fel az elnököt, hogy legalizálja az azonos neműek házasságát", Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig arra utasította a kormányt, hogy vizsgálja meg az azonos neműek házasságának legalizálását – magyarázta a Twitteren március 7-én.

„A kormány azonban nem siet, ezért úgy döntöttem, hogy törvénytervezetet nyújtok be ennek a folyamatnak a felgyorsítására” – mondta a képviselő.

Sovsun szerint az ukránok 56 százaléka ért egyet azzal, hogy az LMBT pároknak jogot kell biztosítani a polgári élettársi kapcsolathoz. Hozzátette, hogy az ukrán társadalomban a homofóbia az orosz és a szovjet befolyás maradványa, amelyet el kell vetni.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések