A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hárommilliárdot csalt el egy számlagyár, 42 ember ellen emeltek vádat


2016 és 2020 között nyújtott adóelkerülésre irányuló szolgáltatásokat a több szinten felépített számlagyár.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint közel négyszáz oldalas vádiratot fogalmaztak meg egy 46 éves férfi által vezetett „számlagyár" ellen, amely 3,175 milliárdos költségvetési hátrányt okozott haszonhúzó cégekkel kötött szerződéseken keresztül.

A bűnszervezettel szerződő cégek jellemzően vagyonvédelmi cégek voltak, akik azért kötöttek megállapodást a fiktív számlákat kiállító szervezettel, hogy a munkavállalóik után fizetendő közterhek kifizetését megkerüljék. A színlelt szerződések alapján kiállított fiktív számlák áfatartalmát és áfafizetési kötelezettségüket törvényellenesen csökkentették – áll a Főváros Főügyészség közleményében.

A látszat fenntartására, a céghálóban átutalással teljesítették a szerződés szerinti összegeket, de a munkavállalónak járó munkabért és a bűnszervezetet megillető 10-15 százalékos jutalékot levonták. A fennmaradó összeget felvették, és az eredetileg utaló cégnek készpénzben visszaosztották. A jutalék pedig a számlagyárat vezető férfinél maradt.

Az ügyészség rámutatott, hogy a bűnszervezetnek eredetileg sem állt szándékában az utalásokhoz tartozó járulékok kifizetése, de egyébként sem lehetett volna levonni tőlük, hiszen a cégek, amelyeken átfutottak az összegek, nem rendelkeztek vagyonnal.

A Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt összesen 42 személy ellen emelt vádat. A vádlottak számíthatnak szabadságvesztés kiszabására és vagyonelkobzásra is.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések