A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Furcsa trendek körvonalazódnak a hazai üdüléseknél


A szakértők szerint két úti cél pörög nagyon a szezonban: a luxusszálloda és az olcsó, retró helyek. 

A legtöbbünknek a nyári, belföldi turizmus során a Balaton jut eszébe, azonban érdemes megnézni, hogyan teljesítettek a vidéki szállodák. Gondolná az ember, hogy egy olykor nagyvárostól távol lévő wellness-szállodába csak ősszel/télen jár az ember, de ez mint kiderült, nagyon nincs így. 

Kelemen Lili, a Szállás.hu szóvivője elmondta, hogy az elmúlt néhány hétben kezdett igazán erősödni a last minute foglalási kedv, de ezek a hétvégékre érvényesek, melyek zömében egy vagy két éjszakára szólnak. 

A hosszabb tartózkodású nyaralások nem jönnek olyan ütemben, mint tavaly”

– ismertette.

A legnagyobb hazai foglalási oldal szerint a hazánk keleti felén lévő partnereik irányából nem érkezett panasz, a hajdúszoboszlói, gyulai és cserkeszőlői szállodák jó hatásfokkal üzemelnek, bőven van náluk vendég. Kelemen Lili elárulta, egyre több helyről hallják azt, hogy nyílik az olló, vagyis a magas kategóriás szálláshelyek és az olcsó retrók mennek jól. A Szállás.hu adatai alapján a szállástípusok közül a nem hotel típusú szálláshelyek a foglalások 74 százalékát teszik ki, közülük is az apartman a legkeresettebb (32%). Tudatták, hogy ez az előző években is hasonlóan alakult.

A hoteleknél egyébként közel 22 százalékkal maradnak a 2022-es szint alatt a Szallas.hu foglalásai, míg a nem hotel szektor esetén 18,5 százalékos a visszaesés.

Nem lehet hátradőlni

A szóvivő lapunkkal közölte, hogy bár vannak olyan hétvégék, melyek telítve vannak, országosan azért sajnos az látszik, hogy összességében a Szallas.hu leadott foglalások alapján szinte mindenhol csökkenés tapasztalható a nyári leutazásra szóló foglalások darabszámában. A Szállás.hu adatai szerint vidéken főleg azok a partnerek lehetnek elégedettek, akiknek a magyar vendégkör mellett bejáratott beutazó vendégköre is van, akik az idén kieső belföldi utazók költéseit pótolják.

A szakértők szerint a belföldi turizmus a jó hírek ellenére sem lélegezhet fel, hiába kisebb léptékű a visszaesés azoknál a szállásadóknál, melyek nem szállodák, hanem panziók vagy más jellegű egységek. A Szállás.hu szerint a turizmusban kiemelkedő az egymásrautaltság, a multiplikátor hatás, ami legegyszerűbben azt jelenti, hogy a turista által elköltött pénz hányszor kering az ország gazdaságában. 

Ha például egy hotel vendégköre vagy akár egy település nagy szállodáinak vendégköre csökken, az hatással van a térség gyógyfürdőjének, vendéglátó egységeinek és turisztikai attrakcióinak forgalmára is”

– mondta lapunknak a Szállás.hu szóvivője, aki szerint ha csökken a költés a helyi éttermekben, az éttermek tulajdonosai is kevesebbet költenek mind az üzemeléshez szükséges beszerzésre, mind a saját privát vásárlásaikra, így a vendégéjszakák számának csökkenése jelentős bevételkiesést okoz a magyar turizmusnak és a gazdaságnak egyaránt. Régiónként lebontva a legnépszerűbb városok az idei nyáron Budapest, Esztergom, Siófok, Tiszafüred, Hajdúszoboszló, Eger, Pécs, Gyula, Zalakaros és Gárdony voltak. 

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések