A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Francia diplomata: a nigeri puccs Európa kudarca


A volt francia nagykövet szerint „a fiatalok lázadásának vagyunk tanúi” a gyarmattartó Franciaországgal szemben. 

Mint arról mi is beszámoltunk, Nigerben élő adásban jelentette be egy katonai junta, hogy átvették a hatalmat az országban. A hazánknál 13-szor nagyobb területű, 25 milliós népességű, ám nagyrészt a Szaharában és a száraz Száhel-övezetben fekvő ország gyarmati múltja miatt elsősorban a francia érdekszféra része.

A fennálló helyzetről nemrég nyilatkozott Gérard Araud volt francia nagykövet. A nigeri puccsot leginkább a Franciaország és az afrikai kontinens közötti neokolonialista kapcsolat okozza – számolt be Gérard Araud véleményéről az Euractiv. 

Gérard Araud meglátása szerint a válság a francia jelenlét elutasításából ered, valamint a helyi lakosság csalódottságából fakad. A francia gyarmati múlttal rendelkező afrikai országokban „a fiatalok lázadásának vagyunk tanúi” mind Franciaország, mind a nemzeti kormányok ellen, amelyeket Franciaország bábjainak tekintenek a régióban.

A diplomata azzal is kiegészítette a mondanivalóját, hogy a franciák elleni harag párosul a demográfiai fellendüléssel és a rendkívüli szegénységgel is. A térségben jelenleg uralkodó káoszhoz az is hozzájárul, hogy nincs egyértelmű európai egység egy közös afrikai stratégiát illetően, ezért „Európa kudarcának” is lehet tekinteni a történteket – állítja a francia diplomata.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések