Hirdessen itt

Felrobbant a nemzetközi sajtó Tucker Carlson Orbán-interjúja után


A legtöbb nemzetközi médium Orbán Viktor Donald Trump volt amerikai elnökről szóló mondatait emelte ki a tudósításában, miszerint Trump lehet a nyugati világ megmentője. Sokan idézték az interjú azon részeit is, amelyekben Orbán Viktor az ukrán győzelem lehetetlenségéről, illetve az ukrán NATO-csatlakozás irrealitásáról beszélt.  

Két év után adott újabb interjút Tucker Carlson amerikai konzervatív véleményvezérnak Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Az X (korábban Twitter) platformon közzétett mintegy félórás beszélgetésre, amelyet már százmilliónál is többen tekintettek meg, özönlöttek a kommentek, és szinte az összes komolyabb híroldal foglalkozott vele nem csupán Amerikában, de Európában is.

A legtöbb nemzetközi médium, így az amerikai Newsmax, a német Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurter Rundschau, Stern és Berliner Zeitung, az osztrák Kurier, Orbán Viktor Donald Trump volt amerikai elnökről szóló szavait idézte, miszerint ő lehet a nyugati világ megmentője, illetve az újraválasztása lehet a kulcs az azonnali békéhez Ukrajnában.

Több médium, például a The Independent, is idézte a magyar miniszterelnöknek az ukrán győzelmi esélyekről mondott szavait, miszerint az oroszok egyszerűen többen vannak, így az országnak nincs reális esélye a győzelemre.

A Politico idézi Orbán Viktor gondolatait az ukrán NATO-csatlakozásról, miszerint a történelmi lehetőséget elszalasztotta a szövetség, és Oroszország megerősödésével ma nem reális lehetőség Ukrajna csatlakozása, el kell felejteni.

Az ANSA olasz hírügynökség tudósítása azt helyezi a középpontba, hogy 

Oroszország megkerülhetetlen Európa biztonsága szempontjából, ezért racionális kapcsolatokat kell ápolni az országgal. 

Kiemelik továbbá a magyar miniszterelnök azon mondatát, miszerint Ukrajnában nem a NATO áll szemben Oroszországgal, hanem Washington, és idézi Aleszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes erre adott reakcióját is.

A Huffington Post Donald Trump köszönő posztját emelte ki tudósítása címében. Írásukban elsősorban a Trumpra és a háborúra vonatkozó gondolatokat emelték ki, miszerint “Trump visszatérése az [elnöki] hivatalba lenne ‘az egyetlen kivezető út’ a konfliktusból, és minden olyan feltételezés, miszerint Kijev megnyerheti a háborút Oroszország ellen, ‘hazugság’.” 

A Washington Post tudósítása szerint Orbán dicsérte Donald Trump külpolitikáját és bírálta Joe Biden kormányát és annak hozzáállását az ukrajnai háborúhoz. A Newsweek az interjúból az oroszokkal való megegyezést sürgető mondatot emelte ki, amely szerint 

olyan biztonsági struktúrára van szükség, amely biztosítja Ukrajna szuverenitását és biztonságát, de NATO-tagság nélkül.

Mint arról beszámoltunk, az orosz sajtóban sem maradt visszhang nélkül az interjú. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség azt emelte ki, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hazugságnak nevezte azt a nyugati felfogást, miszerint Ukrajna megnyerheti a háborút, és legyőzheti Oroszországot. Elmondta, hogy az ukránok nyugati segítség nélkül képtelenek lennének versenyre kelni Oroszországgal, ezért az Egyesült Államok kezében van a béke kulcsa.

Természetesen itt az ukránokról van szó, nem lehet őket figyelmen kívül hagyni, be kell vonni őket, de az igazi tényező nem Ukrajna

– tette hozzá Orbán a Ria szemléje szerint, aki teljesen irreálisnak nevezte azt az elképzelést is, hogy elvegyék a Krímet Oroszországtól.

Az Északi Áramlat földgázvezeték felrobbantásával kapcsolatban elhangzottak kapcsán a Ria kiemelte, hogy Budapest és Belgrád figyelmeztetett a vezeték felrobbantása után, hogy háborús ürügynek tekintik az orosz gáz fogadására használt útvonalak megsértését.

Mi, magyarok azonnal világossá tettük, hogy van egy másik vezeték, amely Törökország, Bulgária, Szerbia felől érkezik Magyarországra. Világosan, hogy ha valaki ugyanazt akarja csinálni ezzel a vezetékkel, mint az Északi Áramlattal, akkor azt terrorcselekménynek fogjuk tekinteni, és azonnal reagálunk

– mondta a magyar kormányfő, aki sürgette az ilyen tervek feladását.Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések