A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ezért érdemes ma felnézni az égre


Napi Újság – Ismét különleges csillagászati jelenségekben lesz részünk augusztusban, ugyanis két teliholdat is láthatunk majd az éjszakai égbolton, közülük az egyik ráadásul kék hold lesz. Az első telihold (más néven szuperhold) ma, augusztus 1-jén 22:31-kor lesz látható, a következőt pedig augusztus 31-én csíphetjük el - számolt be az Origo.

Telihold idején a Hold nagyobbnak látszik az égbolton a szokásosnál. Ennek oka, hogy a Hold a Föld megkerülésekor nem tökéletes kört ír le, vannak olyan pontok a pályáján, amelyeken egy kicsit közelebb vagy távolabb van bolygónktól. Amikor a hold egy földhöz közelebb eső ponton éri el a telihold fázisát, akkor bolygónkról nézve nagyobbnak tűnik - írják.

A lap szerint szuperhold esetén a Hold fényesebbnek és nagyobbnak tűnik a szemlélő számára, ez azonban pusztán illúzió; a horizont közelében azért látjuk óriásnak az égitestet, mert agyunk összeveti a Holdat a közeli tárgyakkal, vagyis az agy arra van kalibrálva, hogy a horizonton lévő dolgokat méretesebbnek dolgozza fel. Ez az úgynevezett Hold-illúzió.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések