A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Etnikai kisebbséggé váltak a 18 év alatti fehér amerikaiak


Ebben a korosztályban a nem spanyol-ajkú fehérek aránya mindössze 47%. 

A Z generáció lesz az utolsó fehér többségű generáció az USA történetében. Az „Alpha generáció” (a 2010 után születettek) pedig valamikor a 2040-es évek közepén fogja beiktatni az új „többségi kisebbségi” korszakot – olvasható a The European Conservative hasábjain, amit a mandiner szemlézett.

Az adatok szerint az etnikai kisebbségek már most is az Egyesült Államok 18 év alatti lakosságának több mint felét teszik ki.

A washingtoni székhelyű Brookings Institution által végzett elemzés arra utal, hogy a nem spanyol-ajkú fehérek, akik ma a népesség alig 60%-át teszik ki, 2045 körül a történelem során először lesznek kisebbségben, ami aláhúzza az Egyesült Államok gyorsan változó demográfiai összetételét.

A William Frey, az agytröszt vezető munkatársa megállapítja, hogy 

a 75 éves és idősebb népesség 77%-át a nem spanyolajkú fehérek teszik ki, az 55-64 éves korosztály 67%-át, a 35-44 éves korosztály 55%-át, a 18-24 éves korcsoportnak pedig alig a felét. Eközben a 18 év alatti korosztályban a nem spanyolajkú fehérek aránya mindössze 47%.

„Ezek a minták egy »faji generációs szakadékhoz« vezettek, amelyben a fiatalabb népesség – amelyre az elmúlt évtizedekben nagyobb hatással volt a bevándorlás – sokkal sokszínűbb, mint az idősebb korcsoportok” – jegyzi meg Frey.

Az elemzés szerint alig több mint 20 év múlva az Egyesült Államok lakosságának többségét a következő etnikai kisebbségek fogják alkotni: 

spanyol-ajkúak (24,6%), afroamerikaiak (13%), ázsiaiak (7,9%), és 3,8% a több rasszból álló népesség.

A demográfiai előrejelzés egyesek számára igazolja a „nagy helyettesítés ”gondolatát, amely azt állítja, hogy

az európai és észak-amerikai etnikumú európaiakat fokozatosan felváltja az Ázsiából és a globális Délről érkező tömeges migráció.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések