A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ellenzéki pártok az európai értékeket, a nyugati orientációt emelték ki Szent István ünnepén


Ellenzéki pártok az európai értékeket, a nyugati orientációt kérték számon a kormányon Szent István, az államalapító király ünnepe alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményeikben vasárnap. 

A Demokratikus Koalíció azt írta: mi, magyarok az államalapítás óta európai magyarok vagyunk, "hiába árulja el múltunkat és jövőnket minden nap a hatalom".

"Amikor egész Európában a magyarok élnek a legrosszabbul; amikor természetes szövetségeseink helyett már csak keleti diktátorok állnak szóba a magyar kormánnyal, mint "barátaink"; amikor a magyar az egyetlen kormány a kontinensen, amely egy háborúban Európa vereségének szorít; akkor biztosak lehetünk benne, hogy elárultak minket és letérítették hazánkat az államalapításkor kijelölt útjáról" - fogalmaztak.

A DK kiemelte: az államalapítás óta európai magyarok vagyunk és az ezeréves célunk, hogy végre európaiként élhessünk.  

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke azt hangsúlyozta közleményében, hogy Szent István az ország számára a nyugati orientációt választotta, "jól döntött, mert nem a múltból építkezett, hanem a jövőt választotta".

"Ezzel szemben a nemzeti együttműködés rendszere Szent István művéből csak a hatalmi államot, illetőleg az állam és az egyház elválaszthatatlan viszonyát ünnepli. Ünneplése nem csak a múltba tekint és a történelmi tradíciók meghatározó szerepét hangsúlyozza, de a múlt viszonyait is akarja erőszakosan újrateremteni a XXI. században" - tette hozzá a szocialista politikus.

A Párbeszéd közleménye szerint az államalapítás méltó emlékezetének nem kell együtt járnia nagyzoló, környezet- és egészségkárosító pénzszórással.

"Ismét azt látjuk, hogy a kormány olyasmire szór milliárdokat, amire nem kellene" - írta az ellenzéki párt, a tűzijáték környezet- és egészségkárosító hatásait hangsúlyozva.

"Nem a tűzijáték tesz naggyá egy nemzetet, hanem a kiművelt emberfők sokasága" - fogalmaztak a közleményben, amelyben "korszerű, észszerű, tiszta ünnepre" szólítottak fel.

A Momentum Mozgalom elnöke és frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc videójában azt mondta, az államalapításkor azt ünnepeljük, hogy egy évezreddel ezelőtt a nyugatot választottuk a kelet helyett.

"Azt ünnepeljük, hogy az államiságunk a nyugati demokráciákhoz köt bennünket és nem a keleti diktatúrákhoz. Erről azonban manapság kevesebb szó esik, hiszen nem áll az állampárt érdekében erről őszintén beszélni" - tette hozzá a párt közleménye szerint, megjegyezve: "manapság a tűzijátékot és a 350 forintos sört is arra használják, hogy elfedjék a valóságot".

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések