A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Életfogytiglanra ítélték a hét csecsemőt meggyilkoló brit ápolónőt


A hét csecsemő meggyilkolása és további hattal szembeni emberölési kísérlet miatt bűnösnek kimondott Lucy Letby nem volt hajlandó megjelenni a tárgyalóteremben az ítélet kihirdetésére. 

Hiába várták hétfőn a Manchesteri Bűnügyi Bíróságon összegyűltek Lucy Letby volt kórházi ápolónőt, akit pénteken találtak bűnösnek hét csecsemő meggyilkolása és hattal szemben megkísérelt emberölés miatt. További kilenc vádpontról nem született döntés. A 33 éves nővér, mint ahogy ezt előre jelezte nem volt hajlandó elhagyni börtöncelláját és részt venni a bíróság ülésén, sőt, megtagadta az események videón való követését is. Nem hallgatta meg a veszteségükről számot adó gyászoló szülők állásfoglalását, egyben megfosztotta őket attól, hogy szemtől szembe lássák ítéletére való reakcióját.

James Goss bíró bejelentette, hogy mind a felvételt, mind annak kéziratát elküldi Letbynek, akiről záró megjegyzéseiben azt mondta, "cselekedeteit előre kitervelte, ridegen számító és ravasz volt". Miután "szadizmussal felérő gonoszság vezérelte, tagadta az ellene felhozott vádakat, semmilyen megbánást nem tanúsított, így nincsenek enyhítő körülmények, a szokatlanul súlyos vétkek tényleges életfogytiglani elzárást követelnek".

A 2018 óta tartó rendőri nyomozás, majd kilenc hónapig tartó bűnügyi tárgyalása után az esküdtszék további, rekorddal felérő három hétig latolgatta a Lucy Letby bűnösségét a cheshire-i Countess of Chester Kórházban elkövetett csecsemőelhalálozásokban. Az újszülött osztályon dolgozó szakképzett ápolónő 2015. júniusa és 2016. júniusa között követte el bűntetteit, melyekkel a modern idők legtöbb áldozatot követelő gyermekgyilkosának kétes rangját vívta ki magának, egyben ő lett a negyedik nő, akit nem enyhíthető életfogytiglani elzárásra ítéltek. Társai közül Rose West, aki férjével, Freddel együtt legalább kilenc fiatal nő halálában bizonyult vétkesnek, változatlanul egy észak-yorkshire-i fegyház lakója.

Az esküdtszéknek azért volt szüksége a szokatlanul hosszú értékelésre, mert a Lucy Letbyről tanulmányai során a kórházban, ismerősei és barátai, de még egyes szülők körében is kialakult kép teljesen idegen az általa elkövetett bűncselekmények súlyosságától. A koraszülött osztályon kezelt csecsemők veszélyeztetettek voltak, mégis a szőke, mosolygós, szelíd lelkűnek és teljesen normálisnak látszó ápoló válogatott durva eszközökkel igyekezett eltüntetni őket. Módszerei közé tartozott az inzulinnal, befecskendezett levegővel, puszta erővel és tejjel való túletetéssel járón kínzás. Az ápoló többnyire az éjszakai ügyeletben követte el rémtetteit, amikor kevésbé kellett számítania a szülészeti osztályon fekvő anyák megjelenésére. Külön örömét lelte az újraélesztési kísérletekben, az ezekről készült jegyzőkönyveket lakásában találták meg.

A kormány máris átfogó vizsgálatot rendelt el az ügyben. A helyzetet súlyosbítja, hogy az osztály szakorvosai már 2015. októberétől kezdve ismételten és egyre sürgetőbben figyelmeztették a kórház klinikai és adminisztratív vezetését Letby esetleges szándékos tettére. Nem lehetett nem összefüggésbe hozni, hogy szolgálata idején rendszeresen és hirtelen romlott, sőt ismételten menthetetlenné váltak a csecsemők állapota.

A kórház vezetése nemhogy szemet hunyt a történtek felett, hanem még az akciót sürgető szakorvosokat vádolta "boszorkányüldözéssel". Különösen kiállt a nővér mellett egy meg nem nevezett orvos kollégája, akihez gyengéd szálak is fűzték, mondván, "ha valakire rábízná saját gyermekeit, az csak Lucy lenne". A fordulópontot az jelentette, amikor természetesen fogant koraszülött hármasikrek közül kettő 24 órán belül a nővér beosztása idején életét vesztette. Végül, amikor ugyanezen a 2016. júniusi napon még egy csecsemő állapota vált válságossá, Letbyt szembesítették a halálesetekben játszott szerepével, majd rövidesen adminisztratív munkakörbe helyezték át, ahonnan már nem tért vissza a gyerekosztályra.

 A rendőrség jelenleg a chesteri és egy liverpooli kórház újszülött osztályára 2012 és 2016 között felvett mind a 4000 csecsemő esetét áttekinti, de kiemelt figyelmet szentel 30 bébinek, akiket a nővér bántalmazhatott, de túlélték kálváriájukat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések