A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bloomberg: Kelet-Európának már szüksége van a migránsokra


Ismét Lengyelországot és Magyarországot állítja pellengérre riportjában az amerikai lap. 

Kelet-Európában, különösen Lengyelországban és Magyarországon, ázsiai vendégmunkásokkal próbálják enyhíteni a munkaerőhiányt, olvasható a Bloomberg riportjában. Ez azonban egy kellemetlen igazságot leplezett le: a gazdasági realitás utolérte a kontinens leghangosabb bevándorlóellenes retorikáját. A varsói és budapesti politikusok régóta érvelnek az EU migrációs kvótái ellen. De a több százezer betöltetlen álláshely miatt, mely a gazdasági fejlődést is veszélyezteti, most azt állítják, hogy az Ázsiából érkezők ezrei „vendégmunkások”, nem pedig maradni szándékozó migránsok, hangoztatja az amerikai lap.

Ez alapot ad az ellenzék kritikájának, így Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnököt azzal vádolják, hogy a magyarokat olcsóbb ázsiai munkavállalókkal helyettesíti, írják.

Ezután idézik Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét, aki leszögezte: óriási különbség van a migráció és a külföldi munkavállalók kérdése között, és a különbség az ellenőrzés. A cikk szerint az Orbán-kormány korábban törvénytelenül megtagadta a menedékkérelmek feldolgozását, és óriásplakátokat helyezett ki, amelyeken figyelmeztette a külföldieket, hogy ne vegyék el a magyarországi munkahelyeket. A magyar és a lengyel kormány júliusban megpróbálta megakadályozni azt az uniós tervet, amely alapján a tagállamok elosztanák az Európán kívülről érkezőket. 

A nacionalizmus jól szolgálta a magyar és a lengyel kormányokat a szavazóurnáknál.

A munkaerőhiány viszont most arra készteti a két ország vezetését, hogy több millió vendégmunkással biztosítsák a gazdaság működőképességét. Orbán Viktor az év elején azt mondta a vállalati vezetőknek, hogy a küszködő gazdaságnak két éven belül 500 ezer új munkavállalóra lesz szüksége, ha sikerül megvalósítani az akkumulátorgyárakat. A cikk kitért arra, hogy a CATL debreceni üzemének építkezésén augusztus elején 50 kínai munkást találtak, akik egy családi házban összezsúfolódva éltek. Ezért a helyi hatóságok vizsgálatot indítottak. Ez ellentétben áll a kormány retorikájával, amelyet az EU migrációs terveivel kapcsolatban hangoztatnak. Orbán Viktor június 30-án a Kossuth Rádióban például azt mondta, hogy az EU javaslata arra kényszerítené Magyarországot, hogy „migráns gettókat” hozzon létre.
 
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések