A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Belarusz helyre tette a Nyugatot


Napi Újság –  Nyugat-Európában a szociális állam, mint olyan, eltűnőben van. A legtöbb szakértő éppen ennek tudja be azt, hogy az elmúlt évtizedben megerősödtek a jobb- és baloldali rendszerkritikus mozgalmak, amelyek például a lakhatási nehézségekre figyelmeztetnek, miközben a politikai mainstream-et a jogállamisági zabhegyezés és a melegjogok helyzete foglalkoztatja leginkább. Minszk csattanós választ adott minderre.

„A mi »diktatúránkban« jobban törődnek az emberekkel, mint a ti »demokráciátokban«” – hirdeti egy transzparens az egyik forgalmas belarusz út szélén. Egy másikon a következő felirat áll, szintén három nyelven, tehát angolul és lengyelül is: „A gyermekeink látják a különbséget apa és anya között!” A Radio Mir fotókat is közölt a plakátokról, s bár a híradásból nem derül ki, hogy állami vagy magánakcióról van-e szó, az igen, a kihelyezésükkor oda figyeltek, hogy a hirdetések lehetőleg szembe jöjjenek az országba érkező legtöbb külföldivel.


Európa „utolsó diktatúrája” tehát, megelégelve az állandó lenézést és bírálatokat, a Nyugat egy-egy valós, illetve – bizonyos szempontból – álproblémájából igyekszik gúnyt űzni. Nem is feltétlenül alaptalanul.

Ami a gondoskodó államot és a létbiztonságot illeti, az Európai Unió lakásállományának 70 százaléka van magánkézben. A néhai szocialista blokk országaiban ez az érték magasabb (Magyarországon csaknem 92 százalék), míg mondjuk Németországban az 50-et sem éri el. Belaruszban 85-90 között van. Az államilag garantált nyugdíj ott a mindenkori átlagkereset 40 százaléka, ami lényegesen magasabb a belarusz rendszerváltáson mesterkedő lengyelek, de a finnek kivételével bármelyik skandináv ország által nyújtott juttatásnál is – persze, nem nominálisan, arányaiban viszont igen.


Érdemes szót ejteni a családtámogatások rendszeréről is. Az, hogy egy szülő a gyermeke három éves koráig otthon maradhat, Magyarországon megszokott, Európa-szerte viszont luxus. A gondozásért járó juttatás Belaruszban a nyugdíjhoz hasonlóan az átlagkeresethez van kötve, 35-40 százalék. Ez mindenkinek jár, tehát nem a munkaviszony függvénye.

A sort még hosszan lehetne folytatni, de már csak egy példát emelünk ki, annak bemutatására, miért gondolják a belaruszok, hogy az állam jobban gondoskodik róluk, mint a legtöbb európairól a sajátjuk:

Az állami gyermekgondozói és ápolási szolgálatot 2018-ban állították fel. A két vagy több gyermeket nevelő családok három éves korig, a fogyatékkal élő gyermeket nevelő családok 18 éves korig, valamint a gyermeküket egyedül nevelő szülők és azok a párok, amelyek esetében valamelyik felnőtt súlyos beteg, szükség esetén kérhetnek egy „babysittert”, amiért nem kell fizetniük. Természetesen (nevelő)szülők alatt, ahogy a fent emíltett plakát is utal rá, Belaruszban egy férfit és egy nőt kell érteni, mert a család az család, és ezt semmiféle divathóbort nem változtathatja meg.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések