A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Átnevezik a homoszexualitást Irakban


Irak hivatalos médiaszabályozó hatósága kedden utasította az arab államban működő összes média- és közösségi médiavállalatot, hogy ne használják a „homoszexualitás” kifejezést, helyette a „szexuális deviancia” kifejezést használják – írja a Reutersre hivatkozva a mandiner.


Az irányelv a hír- és szórakoztató médiára, valamint az internet- és telefonszolgáltatókra vonatkozik, amelyeknek biztosítaniuk kell, hogy alkalmazásaik megfeleljenek a követelményeknek.

A gender szót is tiltja a rendelet – tette hozzá a Reuters. Az iraki kormány szóvivője elmondta, a törvény megszegéséért járó büntetést még nem határozták meg, de valószínűleg pénzbírság lesz kiszabható. 

Az 1969-es iraki büntető törvénykönyv nem nyilvánította kifejezetten bűncselekménnyé a homoszexualitást, de nem nyújtott védelmet a melegek és leszbikusok számára a zaklatással szemben. A törvény 1980-as években történt frissítése legalizálta a homoszexuálisok családtagjaik általi „becsületgyilkosságát”, míg egy 1993-as alkotmánymódosítás halálbüntetést vezetett be a homoszexuális cselekményekért. Miután az Egyesült Államok 2003-ban lerohanta Irakot eltörölték a halálbüntetést, és az ország büntető törvénykönyvét az 1969-es változatra állították vissza.

Bár azóta nem hoztak új, melegellenes törvényeket, a nyugati média arról számolt be, hogy az amerikai erők 2012-es részleges kivonulása után a rendőrség és a milíciák részéről megnőtt a homoszexuálisok elleni támadások száma. 

A nagyobb iraki pártok az elmúlt két hónapban fokozták az LMBTQ-jogok kritikáját, és a síita muszlim frakciók tüntetésein gyakran égettek szivárványos zászlókat, amelyeket  a közelmúltbeli svédországi és dániai Korán-égetések miatt tartottak – írta a Reuters. 

Jelenleg több mint 60 országban büntetik a homoszexualitást, míg az azonos neműek szexuális aktusa több mint 130 országban legális – derül ki az Our World in Data adataiból.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések