A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Állítólag felszámoltak egy orosz kémhálózatot az Egyesült Királyságban


Letartóztattak három bolgár állampolgárt az Egyesült Királyságban, akikről azt gyanítják, hogy orosz kémek – közölte a BBC. 

A bolgár trió februári elfogását nagyszabású nemzetbiztonsági nyomozás előzte meg. Az elmúlt fél évet előzetes letartóztatásban töltötték, és várhatóan jövő januárban állítják bíróság elé őket. A Metropolitan Police szűkszavú nyilatkozatából csak annyi derült ki, hogy Orlin Roussev, Bizer Dzhambazov és Katrin Ivanova hamis okmányokat birtokoltak, nem megfelelő szándékkal.

Az iratok között angol, bolgár, francia, olasz, spanyol, horvát, szlovén, görög és cseh útlevelek, valamint személyik is voltak.

Roussevről a BBC azt írta, hogy 2009-ben költözött az Egyesült Királyságba, és három évet töltött technikai munkakörben pénzügyi szolgáltatóknál. LinkedIn-profilja szerint később egy jelfelderítéssel foglalkozó vállalkozás tulajdonosa lett, amely kommunikációs, illetve elektronikus jelek lehallgatásával foglalkozik. Emellett Oroszországban is van üzleti érdekeltsége.

Dzhambazov és Ivanova úgy éltek, mintha élettársak lennének. A férfi sofőrként kórházaknak dolgozott, Ivanova pedig online LinkedIn-oldalán azt írta, hogy egy egészségügyi magánvállalkozás laboratóriumi asszisztense.

Körülbelül egy évtizede költöztek az Egyesült Királyságba, ahol később egy társadalmi szervezetet vezettek, amely bolgár bevándorlóknak segített a beilleszkedésben.

Harrow-i szomszédaik a BBC-nek azt mondták, hogy a nyomozók jelentős időt töltöttek a házuk átvizsgálásával, több mint egy héten át ki-bejártak a rendőrök.

A Metropolitan Police korábban közölte, hogy fokozott figyelmet fordítanak az államellenes bűncselekmények, különösen a kémkedés megelőzésére és felderítésére.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések