A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A svéd kormány fokozza a biztonsági ellenőrzéseket a Korán-égetéseket követő fenyegetések miatt



Napi Újság – Svédország és Dánia kormánya közölte, hogy jogi megoldást keres a hasonló incidensek megakadályozására

A biztonsági és határellenőrzések fokozásáról döntött kedden a svéd kormány, miután a Korán-égetések miatt több fenyegetés érte az országot – jelentette be Ulf Kristersson svéd miniszterelnök.

Elmondta: a rendőrség ideiglenesen az eddiginél szélesebb körű felhatalmazást kap az emberek feltartóztatására és átvizsgálására. Kristersson felszólította ugyanakkor az ország lakóit, hogy felelősségteljesen és tisztelettel éljenek a szólásszabadsággal.

„Egy olyan szabad országban, mint Svédország nagy a szabadság. De a nagyfokú szabadsággal nagyfokú felelősség is jár. Nem minden helyénvaló, ami legális. Mi az országok és a népek közötti tiszteletteljes hangnemet igyekszünk előmozdítani” – mondta el a kormányfő sajtótájékoztatóján.

Közölte továbbá, hogy a szólásszabadságról szóló svéd törvények átfogó módosítása egyelőre ugyan nincs napirenden, de a kormány már vizsgálja olyan jogszabályi változtatások lehetőségét, amelyek lehetővé tennék, hogy a rendőrség megakadályozza a Svédország biztonságára veszélyt jelentő Korán-égetéseket.

„Teljesen más a politikai rendszerünk (mint Svédország néhány kritikusának), és teljesen más nézeteket vallunk az emberi jogokról, beleértve a szólásszabadságot is. Nem arról van szó, hogy Svédország alkalmazkodna más országok Svédországgal szembeni követeléseihez” – jelentette ki Ulf Kristersson.

Az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) július 23-án felfüggesztette a szervezethez delegált svéd különmegbízott státuszát, mert szerinte a svéd hatóságok „engedélyt adtak a Korán szent könyvének és az iszlám jelképeinek ismételt meggyalázására”. A szervezet hétfőn rendkívüli ülésen vitatta meg a közelmúltbeli fejleményeket, és határozottan elítélte a Korán-példányok égetését. Felszólította ugyanakkor tagállamait, hogy tegyék meg a megfelelő politikai vagy gazdasági lépéseket azokban az országokban, ahol a Koránt meggyalázzák.

Svédországban és Dániában az elmúlt hetekben iszlámellenes megmozdulások sorozata zajlott, amelyek során Korán-példányokat égettek vagy rongálták meg tüntetők, ami felháborodást váltott ki a muszlim országokban. Legutóbb hétfőn Koppenhágában és Stockholmban gyújtották fel az iszlám szent könyvének egy-egy példányát.

A napokban mindkét ország kormánya közölte, hogy jogi megoldást keres a hasonló incidensek megakadályozására.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések