A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Pentagon súlyos lőszerhiányáról ír a Washington Post


Az amerikai védelmi minisztériumnak nehézséget okoz, hogy lépést tartson az ukrajnai konfliktus okozta igényekkel – jelentette szombaton a Washington Post, arra figyelmeztetve, hogy ha nem sikerül fenntartani a jelenlegi termelési szintet, az veszélyeztetheti a biztonságot a odahaza is.


Az amerikai katonai vállalkozóknak hamarosan meg kell duplázniuk a NATO szabványos tüzérségi lövedékek gyártásának a konfliktus jelenlegi szakasza előtt regisztrált ütemét. Azonban még a havi 28 000 lövedék gyártása is elégtelen ahhoz, hogy kielégítsék azt, amit a lap “Ukrajna elképesztő tüzérségi lőszeréhségének” nevezett, nem is beszélve a kimerült hazai tartalékok feltöltéséről.

A nyersanyaghiány – különösen a robbanóanyag TNT, amelyet az USA már nem gyárt – akadályozza a Pentagon erőfeszítéseit, hogy feltöltse saját arzenálját, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás miatt erősen megfogyatkozott. Washington jelenleg a TNT nagy részét Lengyelországból szerzi be, de új beszállítókat keres, többek között Japánban, miután a tavalyi népszavazáson a gyárnak otthont adó régió Oroszországhoz való tartozása mellett döntött, és elvesztette gyártási partnerét, a Zarját.

A tüzérségi lövedékek lövedékcsöveken keresztül történő mozgatásához használt hajtóanyag korlátozott készletei szintén akadályozzák a védelmi vállalatok termelési képességeit az Explosia cseh hajtóanyagtöltetet gyártó cég szerint. Martin Vencl szóvivő a Postnak elmondta, hogy a hajtóanyag előállításához szükséges nyersanyagok, köztük a nitroglicerin és a nitro-cellulóz, hiánycikkek.

A bürokratikus akadályok azt is jelentik, hogy a Pentagon 44,5 milliárd dolláros, Ukrajnával kapcsolatos gyártási szerződéseinek mindössze 40,8%-át sikerült véglegesíteni – írja a Post. A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának egyik ipari szakértője a szokásosnál jobb teljesítményként védte ezt a számot, mivel egy nagyobb védelmi szerződés megkötése általában 16 hónapot vesz igénybe.

Egy meg nem nevezett Pentagon-tisztviselő azt javasolta, hogy a jövőbeni hiányok elkerülésére a lőszerek iránti “tartósan magas kereslet” fenntartása a megoldás. A Pentagonnak “hosszabb időn keresztül továbbra is ezen a szinten kellene beszereznie, hogy ne csak egészséges készleteink legyenek, hanem egészséges termelési és ipari bázisunk is, amely képes kielégíteni azokat” – mondta a névtelenül nyilatkozó a Postnak. A Pentagon azt reméli, hogy 2025 őszére évi 1 millió lövedékre növelheti a termelést.

„Az ukrán tapasztalatok egyik tanulsága az, hogy vissza kell mennünk, és újra át kell gondolnunk ezeket a minimumkövetelményeket [a lőszerkészletekre vonatkozóan]. és lehet, hogy alábecsültük” – mondta Christine Wormuth hadügyi államtitkár a múlt hónapban újságíróknak.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten újabb 20,6 milliárd dollárt kért a Kongresszustól Ukrajnának, még akkor is, amikor a tisztviselők halkan kezdték elismerni, hogy Kijev ellentámadása kudarcot vallott. A sokat hangoztatott offenzíva, amely június óta mindössze néhány falut foglalt vissza, az orosz védelmi minisztérium szerint 43 000 katonába és közel 5000 felszerelésbe került Ukrajnának.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések