Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A legfinomabb muszaka receptje, amit még sokáig fogtok emlegetni: sok-sok selymes szósszal készítsd


A görögök rakott padlizsánja, vagyis a muszaka akkor a legfinomabb, ha sűrű, dús rajta a besamelmártás.


A muszaka, vagyis a görög rakott padlizsán maga a csoda: pirított padlizsán és krumpli alkotja, a rétegek között pedig paradicsomos ragu bújik meg. Az elkészítése jóleső szombat vagy vasárnap délelőtti tevékenység, érdemes akkor nekiállnod, amikor van elég időd alkotni a konyhában. A szaftból kihagyhatatlan egy kevés fehérbor.

Hozzávalók

A zöldséges részhez:
👉 1 nagy padlizsán
👉 1 nagy krumpli
👉 só
👉 bors
👉 olívaolaj
👉 kevés reszelt parmezán

A húsos raguhoz:
👉 35 dkg darált hús (sertés és marha vegyesen)
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 2 teáskanál cukor
👉 1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
👉 1 dl száraz fehérbor
👉 1 kis hagyma
👉 1 babérlevél
👉 1 evőkanál vaj
👉 1 evőkanál olívaolaj
👉 1 teáskanál oregánó
👉 1 kávéskanál szegfűbors
👉 0.5 kávéskanál fahéj
👉 só
👉 bors

A besamelhez:
👉 3.5 dkg liszt
👉 3 dkg reszelt parmezán
👉 3 dl tej
👉 2 dkg vaj
👉 1 csipet szerecsendió
👉 só
👉 frissen őrölt bors

Elkészítés:

A raguval kezdd. A vajat és az olajat olvaszd össze, és párold rajta puhára a hagymát és a felaprított fokhagymát. Add hozzá a szegfűborsot, a fahéjat és a babérlevelet, pirítsd össze, majd jöhet rá a hús. Sózd, borsozd, pirítsd fehéredésig. Öntsd fel a borral és a paradicsomkonzervvel, szórd meg oregánóval, egy kicsit cukrozd meg, és lefedve, kis lángon főzd össze nagyjából 45 perc alatt. Akkor jó, ha a szaftja besűrűsödött.

Amíg a ragu fő, készítsd elő a többi hozzávalót. A padlizsánt hosszában vágd fel. Szórd meg sóval és borssal, locsold meg kevés olívaolajjal, forgasd össze, és tedd félre tíz percre. Ezután öntsd le alóla a levet, amit engedett, helyezd a darabokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200 fokon negyedóra alatt pirítsd meg. A krumplit hámozd meg, karikázd fel, szintén szórd meg sóval és borssal, locsold meg olajjal, és ezt is süsd meg negyedóra alatt.

A besamelhez olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a lisztet, és kézi habverővel kevergetve pirítsd meg. Öntsd fel fokozatosan a tejjel, szórd meg sóval, borssal és szerecsendióval, és főzd addig, amíg besűrűsödik. A végén jöhet bele egy kevés reszelt parmezán is.

Egy tepsi aljára önts egy kevés besamelt, erre helyezz először krumpliszeleteket, arra padlizsánt. Öntsd rá a ragut, erre fektesd a padlizsán, végül a krumpli másik felét. Kanalazd rá jó vastagon a besamelt, szórd meg a tetejét reszelt parmezánnal, takard le alufóliával, és 180 fokos sütőben fél óra alatt süsd össze. A végén vedd le a fóliát a tetejéről, hogy megpirulhasson.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések