A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A karotinoidok segítenek a női egészség megőrzésében


A karotinoidok olyan antioxidánsok, amelyek a vörös és a sárga gyümölcsök és zöldségek színét adják. Ezek a pigmentek csökkentik a szervezetben kialakult gyulladást. Tanulmányok leírása alapján azonban két karotinoid, a zeaxantin és a lutein különösen nagyon hasznos lehet a nők egészségének megőrzése érdekében, főként az élet későbbi szakaszában. A karotinoidok elsősorban a szem és az agy egészségére vannak rendkívül pozitív hatással.


Habár a nők jellemzően tovább élnek, mint a férfiak, azonban több egészségi problémától is szenvednek. Igaz, hogy az antioxidáns vegyületek mindenki számára nagyon hasznosak lehetnek, azonban a karotinoidoknak kiemelt szerepük van az emlőrák, a petefészekrák, az életkorral összefüggő izomvesztés és a gyulladásos bélbetegség kockázatainak csökkentésében.

A szemet érintő betegségek és a neurodegeneratív betegségek ellen is védelmet jelentenek a kartotinoidok. Ezeket az állapotokat az oxidatív stressz és a gyulladást keltő stressz idézi elő, így a lutein és a zeaxantin mint két nagyon erős karotinoid segítséget nyújthat ezen betegségek kivédésében. Ezek az antioxidánsok ugyanis semlegesítik a szabad gyököket, illetve az olyan vegyi anyagokat, amelyek károsíthatják a sejteket.

A lutein és a zeaxantin az agyban és a szemben is meg tudják akadályozni a degeneráció kialakulását. Luteint és zeaxantint tartalmazó étrenddel lassíthatók az olyan betegségek, mint a szürkehályog, a makuladegeneráció, illetve az olyan neurológiai problémák, mint amilyen a demencia. Ez azért nagyon lényeges, mivel a nők jobban ki vannak téve a fent említett betegségeknek.

A karotinoidok, különösen a zeaxantin és a lutein forrásai közé tartozik többek között a spenót, a brokkoli, a borsó, a kelkáposzta, a petrezselyem. Ezek közül a kelkáposzta az egyik legjobb luteinforrás. Sok zeaxantin és lutein van még a narancsban, a kiviben, a piros paprikában, a tökben és a szőlőben is.

A luteinnek és a zeaxantinnak más előnyei is vannak, például megakadályozhatják a bőr UV-károsodását, illetve védelmet jelentenek a bőrsejtek számára a korai öregedés és az UV-sugarak által okozott daganatokkal szemben.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések