A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A 16–18 évesekből képez „háborús tartalékot” Kijev?


Különös törvényt fogadott el a közelmúltban a Verhovna Rada: az ukrán parlament korlátozta a 16 és 18 év közötti fiatalok mozgását, az országot a jövőben már csak írásos engedéllyel és a miniszteri kabinet által meghatározott módon hagyhatják el. Sokan attól tartanak, hogy Kijev ebben a korosztályban látja a hadsereg utolsó tartalékát - írja a Magyar Hírlap. 


Az előterjesztés indokolása szerint a polgári törvénykönyv módosítására a gyermekek védelme érdekében van szükség, ugyanakkor az indítvány benyújtói nem részletezték, milyen körülmény merült fel a legutóbbi időben, amely szükségessé teszi a változtatást.

A korábbi szabályozás értelmében a 16. életévüket betöltött kamaszok szabadon utazhattak az országon belül és kívül egyaránt. A jövőben viszont az utóbbit csak „a jogszabályban rögzített formában” kiállított engedéllyel tehetik meg, és akkor is kizárólag „egyik szülő, illetve az általuk meghatalmazott más személy kíséretében, valamint a gyám- és gyámtestülettel való megegyezés alapján az ukrán miniszteri kabinet által meghatározott módon.”

Ez jelentősen korlátozza a mozgásterét annak a korosztálynak, amely épp ebben a pillanatban, illetve a következő években serdül „katonaéretté”, hiszen a szülők beleegyező nyilatkozatának megszerzése is nehézségekbe ütközhet akkor, amikor az egyikük a fronton harcol. Kísérőt sem lesz egyszerű találni, hiszen a hadköteleskorú férfiak röghöz vannak kötve. Az árvákat pedig teljesen kiszolgáltatja az államnak.

Bár a kapuk még nem zárultak be teljesen a kiskorúak előtt, „az ukrán miniszteri kabinet által meghatározott módon” kitétel olyan lehetőséget ad a kijevi rezsim kezébe, amellyel ezt bármikor megteheti. Nem véletlen tehát, hogy sokan aggódnak az új törvény miatt. A családok félelmét ráadásul a háborús influenszerek is táplálják. Az egyikük, egy sebesült veterán a közelmúltban arról beszélt, hogy az ukrán férfiaknak meg kell barátkozniuk a gondolattal: a 90 százalékuk meg fogja járni a frontot, mire a háborúnak vége lesz.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések