A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Washington: az ukrán kormányzati korrupció miatt nem lehet nyomon követni a támogatásokat


Az Egyesült Államok nehezen tudja nyomon követni a Kijevnek 2022 februárja óta küldött dollármilliárdokat, ugyanakkor a nyomkövetés hatékonyságát csökkenti az ukrajnai kormányzati és magánkorrupció is. Ez volt az amerikai külügyminisztérium felügyelői hivatalának legfrissebb megállapítása. 

A külügyminisztérium OIG-jelentésének ezen a héten közzétett, szerkesztett változata megállapítja, hogy

“az ukrán kormányban és a magánszektorban tapasztalható korrupció, hosszabb távon kockázatot jelent az amerikai és külföldi segítségnyújtás hatékonyságára nézve”.

A korrupcióval kapcsolatos aggodalmak jól dokumentáltak, teszi hozzá a jelentés, és a Külügyminisztérium “tervet kíván kidolgozni az Ukrajnának nyújtott támogatással kapcsolatos korrupcióellenes küzdelemre, beleértve az újjáépítést is”.

A jelentés szerint az amerikai kongresszus több mint 113,4 milliárd dollárt különített el Ukrajna számára az Oroszországgal folytatott ellenségeskedések tavalyi eszkalálódása óta.

A Külügyminisztérium mintegy 31 milliárd dollárért volt felelős, amelyből 22,9 milliárd dollár az ukrán kormánynak nyújtott “közvetlen költségvetési támogatás” megjelöléssel volt ellátva.

A hivatal felülvizsgálata csak ezekre a pénzeszközökre összpontosított, amelyeket az Egyesült Államok európai és eurázsiai segítségnyújtásának koordinátori hivatala (EUR/ACE) kezel, és nem a Pentagonon keresztül folyósított több tízmilliárdos katonai segélyekre.

A jelentés felfedezései között szerepelt, hogy az Ukrajnának nyújtott “minden külföldi támogatás” végső soron a kijevi amerikai nagykövetségen működő segítségnyújtási koordinátor (ACOORD) csapatán keresztül folyik, amely a jelek szerint mindössze két emberből áll – a leírás szerint egy “vezető külügyi tisztviselőből és egy helyben alkalmazott munkatársból”.

A nagykövetség integrált országstratégiáját (ICS) legutóbb 2018-ban frissítették. Ennek pótlására az EUR/ACE több, a Nemzetbiztonsági Tanács által jóváhagyott tervezési dokumentumot készített. Azonban mindegyikből “hiányzott néhány vagy valamennyi” a belső szabályok által megkövetelt elemek közül, beleértve a célokat és célkitűzéseket, egyértelmű kívánt eredményekkel és a kapcsolódó teljesítménymutatókkal.

A dokumentumok továbbá nem határoztak meg átfogó stratégiát Ukrajnára vonatkozóan, és nem jelölték ki a célok elérésének felelősségét.

A nagykövetségi személyzet korlátozott létszáma és Ukrajna utazási korlátozásai “jelentős kihívásokat okoztak a programok nyomon követése során” – közölte a hivatal. Az ellenőrzés nagy része távolról történik, a Covid-19 világjárvány idején elfogadott online protokollok segítségével. Az egyik hivatal okostelefonos alkalmazást hozott létre a felszerelésszállítások fényképes ellenőrzésére. Egy másik egy amerikai nem kormányzati szervezettel kötött szerződést, hogy “figyelemmel kísérje és ellenőrizze az aknamentesítési műveleteket”.

Az OIG ellenőrei “nagyrészt távolról végezték a felülvizsgálatot” 2022 október közepe és 2023 március eleje között.

Joe Biden elnök kormánya többször ígéretet tett arra, hogy támogatja a kijevi kormányt “addig, amíg szükséges” az Oroszország elleni “háború” megnyeréséhez. A hónap elején a Fehér Ház ellenezte a kongresszusi republikánusok javaslatát, amely egy független különleges felügyelő felállítására irányult az ukrajnai támogatások ügyében, azzal érvelve, hogy a Pentagon főfelügyelője és a Kormányzati Elszámoltatási Hivatal (GAO) már dolgozik az “elszámoltathatóság biztosításán”.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések