A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrajna nyugati támogatói kifogyóban vannak a lőszerekből


Az ukrán hadsereg az ellentámadás első két hete alatt a harctérre küldött felszerelés 20 százalékát elvesztette – összegezte a New York Times alapján a helyzetet az oroszhirek.hu.


Június elejétől kezdve az ukrán erők támadások sorozatát indították el a frontvonal mentén Herszontól Donyeckig. Az aknamezőkön keresztül és légi támogatás nélkül előrenyomulva az ukrán hadsereg 26 ezer embert és több mint 3000 haditechnikai eszközt veszített az orosz védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint.

Az ukrán veszteségek az offenzíva első két hetében voltak a legmagasabbak – állítja a New York Times, amely egy ukránbarát szervezet adataira hivatkozva azt közölte egyes egységek esetében a nyugati felszerelés még az ötödénél is nagyobb arányban veszett oda.

Az ukrán 47. gépesített dandár, amely egy NATO által kiképzett egység, a jelek szerint két hét alatt 99 Bradley gyalogsági harcjárművének 30%-át veszítette el, míg a 33. gépesített dandár 32 német gyártmányú Leopard harckocsijának mintegy egyharmadát egyetlen hét alatt.

Mindegyik elégett – mondta egy ukrán katona, aki szemtanúja volt annak, hogy legalább hat nyugati jármű megsemmisült egyetlen orosz tüzérségi sortűzben.

Egy másik ukrán harcos azt mondta, hogy egysége Bradley járművei naponta futnak páncéltörő aknákra. Míg a benne lévő katonák gyakran túlélik, a járművek jóval azelőtt mozgásképtelenné válnak, hogy elérnék az orosz vonalakat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az orosz erők június 4. óta összesen 311 ukrán harckocsit semmisítettek meg.

Ezek legalább egyharmada, úgy vélem, nyugati gyártmányú harckocsi volt, köztük leopárdok – mondta Putyin csütörtökön a Rosszija 24 Televíziónak.

Volodimir Zelenszkij elnök a héten elismerte a műveleti szünetet, de a Nyugatot hibáztatta, amiért nem szállított neki elegendő fegyvert és felszerelést a sikeres hadművelethez.

Mivel Kijev veszteségei mellett jelentéktelen területi előrehaladást tud felmutatni, a nyugati tisztviselők csalódottságuknak adtak hangot az offenzíva üteme miatt – derül ki a június közepe óta folyamatosan érkező médiabeszámolókból.

Zelenszkij és néhány vezető tisztviselője még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy az ellentámadás döntő szakasza még nem kezdődött el.

Eközben Ukrajna nyugati támogatói kifogyóban vannak a lőszerekből, különösen a 155 mm-es tüzérségi lövedékekből. Joe Biden amerikai elnök a héten elismerte, hogy kifogytak ezekből a lövedékekből, és ezzel magyarázta, hogy a hiány miatt kénytelen volt kazettás lőszert küldeni helyettük.

Az Egyesült Államok az ukrán pilóták F–16-os vadászrepülőgépeken való kiképzésének jóváhagyása terén is elakadt, ami Kijev szerint segítene újraindítani a megfeneklett ellentámadást.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések