A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tordai reagált: „Keletről nézve a miniszterelnök egy hasznos hülye, nyugatról nézve pedig politikai pária"


Megszólalt a mérhetetlen Párbeszéd ügynöke is.


Tordai Bence így reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére:

„Ismét végtelenül kiábrándító beszédet tartott a fideszes kormányfő. A feladat az lett volna, hogy felelős vezetőként választ adjon az országunk és világunk jövőjét meghatározó legfontosabb problémákra, az ökológiai- és klímaválságra, valamint az ezzel összefüggésben álló krízisekre, mint a magyarok megélhetési válsága. De megoldások helyett Orbán Viktor egyetlen dolgot mutatott be: hogy nincs érvényes gondolata a jövőnkről.

A Fidesz-elnök irányt próbált szabni a politikai cselekvés számára, de ez a politika nem a jövő megnyeréséről, hanem a pillanat uralásáról szól. Egy felelős kormányfő ez alkalommal az igazságos zöld fordulatról, a szolidáris gazdaság és a fenntartható társadalom felé vezető út feladatairól beszélt volna.

Ehelyett Orbán a kényszeres feszültségkeltést és provokációt folytatta, amely talán rövid távon szolgálhatja a Fidesz hatalompolitikai céljait, de egyértelműen rombolja az európai Magyarország hosszú távú sikerének esélyét. Az egyes társadalmi csoportok elleni hangulatkeltés és uszítás pedig nemcsak emberileg és erkölcsileg vállalhatatlan, de a legfőbb akadálya egy szolidáris, a válságoknak ellenálló társadalom kialakításának.

Nem hallottunk szembenézést a mögöttünk álló közel másfél évtized fideszes kudarcaival sem: a legfontosabb közszolgáltatások, az oktatás, egészségügy és a szociális ellátórendszer néhol lassú elsorvasztásával, néhol gyors ütemű szétverésével, a demokrácia felszámolásával és ezzel összefüggésben a politika alá rendelt gazdaság – a regionális vetélytársaktól való – mind látványosabb lemaradásával, Magyarország természeti kincseinek elvesztegetésével és környezeti állapotának folyamatos, intenzív romlásával.

És miközben a fideszes projekt legfeljebb hatalompolitikailag sikeres, de társadalmilag, gazdaságilag és környezeti szempontból teljes kudarc, Orbán Viktor úgy tesz, mintha arra lenne hivatott, hogy Európa és a világ problémáit is komoly hatalmi tényezőként kezelje – de csak annyira fontos, mint egy tüske a köröm alatt.

Orbán az általa vezetett Magyarországot önhittségében hídnak látja Kelet és Nyugat között, miközben Keletről nézve a fideszes miniszterelnök legfeljebb hasznos hülye, a keleti geopolitikai terjeszkedés szolgálóleánya, Nyugatról nézve pedig politikai pária, az Európa gazdasági perifériájára csúszó ország korrupt és opportunista vezetője.”

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések