A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Titokzatos víz alatti építményeket találtak az olasz partok közelében


A bizonyítékok összessége egy fontos kikötői komplexum létezésére utal


A Salento Egyetem által vezetett új kutatási projekt során a szakemberek a Le Cesine partvidék víz alatti és felszíni vizsgálatát végzik, hogy feltárják az először 2020-ban azonosított, víz alatti struktúrákat – írja az origo.hu.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, Le Cesine egy 6 kilométer hosszú természetvédelmi terület Olaszországban, San Cataldo és San Foca között. Korábbi, drónok és fotogrammetriai felmérés segítségével végzett tanulmányok egy víz alatti kikötőre és szerkezetekre utaló bizonyítékokat tártak fel Posto San Giovanni településen.

A régészek egy körülbelül 90 méter hosszú móló alapját fedezték fel, amely a partvonaltól 15 méterre található, és egy ősi partot követett 3,5 méteres mélységben.

A móló nagy, egymás mellé helyezett tömbökből és valószínűleg henger alakú, párhuzamos oldalú tömbökből készült, meglehetősen szabályos időközönként elhelyezett ütközőkből épült, de azóta a hullámok mozgásának ereje miatt összeomlott.

Ez a szerkezet hasonlít a San Cataldo széles öblétől északra fekvő nagy Hadrianus-kori móló elsüllyedt részéhez, amelyhez lenyűgöző kidolgozottsága és építési technikája miatt szintén hasonló, de ennél régebbi is lehet – mondták a kutatók a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A parttól távolabb, ugyanezen az útvonalon párhuzamos és merőleges vonalakban elhelyezett tömbök egy másik csoportja is rejtőzik.

A jelenlegi projekt során a szakemberek részletes vizsgálatot végeznek annak megállapítására, hogy a két építmény összefügg-e egymással, és tovább vizsgálnak egy úgynevezett elsüllyedt templomot, amely valójában egy világítótorony maradványa lehet.

A partvonalon is fellelhetők olyan építmények, amelyeket a tudósok még dokumentálnak, köztük egy sor sziklába vájt tárológödör, valamint további bizonyítékok egy épületről, amely az előzetes kormeghatározás szerint a római köztársasági korból származhat.

A Salentói Egyetem szerint a tengeren és a szárazföldön talált bizonyítékok összessége a tájrégészet holisztikus megközelítésével egy fontos kikötői komplexum létezésére utal.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések