A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Milyen zöldségeket termeljünk nyáron, hogy ezzel is fokozzuk a C-vitamin-bevitelt?


A nyarat mintegy alapozó évszaknak is nevezhetjük, hiszen ilyenkor több lehetőségünk van a változatosabb és az egészségesebb táplálkozásra. Kicsit olcsóbbak is a gyümölcsök és a zöldségek, és sokan szeretnek kertészkedni, ami több szempontból is nagyon pozitív, hiszen ez nemcsak egy remek formája a testmozgásnak, de még egészséges zöldségeket is termeszthetünk. Olyan zöldségeket, amelyek tele vannak értékes tápanyagokkal, például C-vitaminnal.


Milyen zöldségek bővelkednek ebben a vitaminban? Többek között a petrezselyem, a zöldborsó, a paradicsom, a karfiol, a kelbimbó, a kelkáposzta, a brokkoli, a paprika, a káposzta és minden sötétzöld leveles zöldség. Miért is fontos számunkra ez a vitamin? Mutatjuk a válaszokat.

A C-vitamin – vagy ahogyan sokan ismerik, az aszkorbinsav – megtámogatja a szív egészségét. Évente emberek milliói halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben. A C- vitamin azonban számos kockázati tényezőt csökkenthet, már ami a szív- és érrendszeri betegségeket illeti. A C-vitaminnak ezen kívül szerepe van a trigliceridszint és az LDL-koleszterin-szint csökkentésében. Ez azért nagyon lényeges, mert mindkét érték magas szintje a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője.

A C-vitamin egy remek antioxidáns, amely aktívan részt vesz az immunrendszer erősítésében. Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk a C-vitamint, úgy a légúti fertőzéseket is elkerülhetjük, de ha betegek is lettünk, sokkal gyorsabb lesz a betegség lefolyása. Az aszkorbinsav ezen kívül csökkenti a tüdőt érintő fertőzések esélyét, és rendszeres bevitelével csökkenhet a tüdőgyulladás kialakulásának kockázata is.

A köszvény egy olyan betegség, ami voltaképpen az ízületi gyulladás egy formája. Ennél a betegségnél is keletkezik duzzanat és bőrpír, és a fájdalom is a betegség állandó velejárója. A C-vitamint tartalmazó zöldségek rendszeres fogyasztásával jelentősen lecsökkenthető a köszvény kialakulásának kockázata.

A vas mint tápanyag a sejtek oxigénellátását segíti elő. Vashiány esetén akár még vérszegénység is kialakulhat. A C-vitamin azonban fokozza ennek az ásványi anyagnak a felszívódását.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések