A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szeptembertől többe kerül a szabálysértés


Körülbelül harminc százalékkal emelkednek a szabálysértésekért kiszabható bírságok – írta meg a Vg.hu a Magyar Közlönyben kihirdetett, a 2024-es központi költségvetés megalapozásáról szóló törvény alapján, amiről július 4-én szavazott az Országgyűlés. 

A szabálysértésért kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege 6500 forintra (eddig 5000 forint volt), a legmagasabb pedig 200 ezerre (eddig 150 ezer forint volt) emelkedik. A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén a korábbi maximumként meghatározott 300 ezer forint 400 ezer forintra ugrik.

Változnak a fiatalkorúakat, azaz a 14 év fölötti, de 18 év alattiakat érintő szankciók is. Ott a pénzbírság legmagasabb összege 50 ezerről 65 ezer forintra, a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértés összege 100 ezer forintról 130 ezer forintra nő. A rájuk kiszabható helyszíni bírság összege is emelkedik: 25 ezer forintról 32 500 forintra.

A helyszíni bírság összege alapvetően is változik: eddig 5-től 50 ezer forintig terjedt a kiszabható összeg, ősztől viszont 6500 forinttól 65 ezer forintig terjedhet a büntetés. A szabálysértési őrizet, valamint a négy órát meghaladó tartamú előállítás minden megkezdett órája helyébe 200 forint pénzbírságot kell beszámítani jelenleg – ez 300 forintra emelkedik.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések