Ki ne szeretne a családjával, akár barátaival egy ízletes ebédet elfogyasztani egy a szemet gyönyörködtető kellemes környezetben, ahol megtalálja kedvenc fogásait.
Sokszor mondják Erdélyre vagy Székelyföldre, hogy lehetne kicsi Svájc, nos, ha jól meg nézzük, itt-ott már találunk egy-egy kis darabot belőle.
Nem túlzás, sokan mondták már az ismerőseim közül, hogy a farkaslaki Kotyogó bizonyára, bármelyik nyugati országban megállná a helyét. Úgy a konyhájával, mint a vendéglő körül kialakított környezetével.
Örvendetes ilyent hallani a messze érkezőktől.
De az elsők között van a reformkonyhájával mostanában sok jó pontot begyűjtő és közismert a székelyudvarhelyi Páva étterem is.
Az utóbbi időben jelentős változásokon mentek át az udvarhelyszéki vendéglők, fogadók, csárdák, mondhatni jó irányba.
Meglepő a vidék gyors gasztronómiai felzárkózása, minden községben törekedtek arra, sőt támogatták, hogy a térségben legyen egy olyan vendéglő, ahová a vendéget el lehet vinni egy fejedelmi ebedre.
Ma már nem csak városon ebédelhetünk egy jót, ha éhesek vagyunk, hanem az udvarhely környékén gombamód megszaporodott vendéglőket is szívesen keresi fel a turista.
Az étlapon először is a vidék jellegzetes ételeire kíváncsi a messziről érkező, ha a székelykonyha különlegességein kívül mást is talál, az csak elmélyítheti a turista érdeklődését.
Az is hamar kiderül, hogy a tulajdonos valóban a vidék által termelt anyagokból készíti-e az ételeket vagy valamelyik nagyáruházból vásárolgat.
A vendéget nem illik és nem szabad becsapni.
Ha hagyományos házias ételeket kívánunk, és úgy akarjuk, hogy ne legyünk szem előtt, akkor sokan a székelyszentkirályi Sziklakertet választják, hasonló meggondolásból mennek a zeteváraljai Árpád-csárdába, de szívesen esznek halat a sükői tópartján.
Ilyen megközelítésben jó hírnevet szerzett magának a Gizi csárda, ahol sok visszajáró vendéggel lehet találkozni.
A klasszikusok közé tartozik a Pethő étterem, valamint a Gondűző.
Meglepő gyorsasággal került viszont az élre a farakaslaki Kotyogó vendéglő, és úgy néz ki ők viszik a prímet az idén. Most ünnepelték második születésnapjukat.
A vendéglő épülete hagyományos székely tornácos házat idéz, pompás kilátás a környező dombokra, ez telitalálat.
A konyha is, mely az ide betérőnek igazi gasztronómiai élményt jelent.
A székely konyha különlegességein kívül a hétvégi ajánlatokra a legnagyobb az érdeklődés. Az alapanyagot helyi termelőktől szerzik be, de a szakácsok is teszik a dolgukat.
Valóssággal berobbantak a köztudatba.
Nagyobb rendezvényeket nem vállalnak, azt mondják, nekik a visszajáró vendég a fontos, hogy elégedetten távozzon, az a legjobb reklám.
Erősségük a csapatmunka, magasra tették a mércét. Drukkoljunk, hogy tudják tartani.
Ambrus András
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések