A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szárnyal a Kotyogó


Ki ne szeretne a családjával, akár barátaival egy ízletes ebédet elfogyasztani egy a szemet gyönyörködtető kellemes környezetben, ahol megtalálja kedvenc fogásait. 

Sokszor mondják Erdélyre vagy Székelyföldre, hogy lehetne kicsi Svájc, nos, ha jól meg nézzük, itt-ott már találunk egy-egy kis darabot belőle. 

Nem túlzás, sokan mondták már az ismerőseim közül, hogy a farkaslaki Kotyogó bizonyára, bármelyik nyugati országban megállná a helyét. Úgy a konyhájával, mint a vendéglő körül kialakított környezetével. 

Örvendetes ilyent hallani a messze érkezőktől. 

De az elsők között van a reformkonyhájával mostanában sok jó pontot begyűjtő és közismert a székelyudvarhelyi Páva étterem is. 

Az utóbbi időben jelentős változásokon mentek át az udvarhelyszéki vendéglők, fogadók, csárdák, mondhatni jó irányba. 

Meglepő a vidék gyors gasztronómiai felzárkózása, minden községben törekedtek arra, sőt támogatták, hogy a térségben legyen egy olyan vendéglő, ahová a vendéget el lehet vinni egy fejedelmi ebedre. 

Ma már nem csak városon ebédelhetünk egy jót, ha éhesek vagyunk, hanem az udvarhely környékén gombamód megszaporodott vendéglőket is szívesen keresi fel a turista. 

Az étlapon először is a vidék jellegzetes ételeire kíváncsi a messziről érkező, ha a székelykonyha különlegességein kívül mást is talál, az csak elmélyítheti a turista érdeklődését. 

Az is hamar kiderül, hogy a tulajdonos valóban a vidék által termelt anyagokból készíti-e az ételeket vagy valamelyik nagyáruházból vásárolgat. 

A vendéget nem illik és nem szabad becsapni. 

Ha hagyományos házias ételeket kívánunk, és úgy akarjuk, hogy ne legyünk szem előtt, akkor sokan a székelyszentkirályi Sziklakertet választják, hasonló meggondolásból mennek a zeteváraljai Árpád-csárdába, de szívesen esznek halat a sükői tópartján. 

Ilyen megközelítésben jó hírnevet szerzett magának a Gizi csárda, ahol sok visszajáró vendéggel lehet találkozni. 

A klasszikusok közé tartozik a Pethő étterem, valamint a Gondűző. 

Meglepő gyorsasággal került viszont az élre a farakaslaki Kotyogó vendéglő, és úgy néz ki ők viszik a prímet az idén. Most ünnepelték második születésnapjukat. 

A vendéglő épülete hagyományos székely tornácos házat idéz, pompás kilátás a környező dombokra, ez telitalálat. 

A konyha is, mely az ide betérőnek igazi gasztronómiai élményt jelent. 

A székely konyha különlegességein kívül a hétvégi ajánlatokra a legnagyobb az érdeklődés. Az alapanyagot helyi termelőktől szerzik be, de a szakácsok is teszik a dolgukat. 

Valóssággal berobbantak a köztudatba. 

Nagyobb rendezvényeket nem vállalnak, azt mondják, nekik a visszajáró vendég a fontos, hogy elégedetten távozzon, az a legjobb reklám. 

Erősségük a csapatmunka, magasra tették a mércét. Drukkoljunk, hogy tudják tartani.

Ambrus András

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések