A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ötszörösére nőtt a só mennyisége a Balaton vízében


Komoly veszélybe kerülhet a Balaton. A Blikk szerint egy kutató arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt fél évszázadban a konyhasó mennyisége a vízben az ötszörösére nőtt.


A lap szerint a szakértő úgy véli, most még ez nem befolyásolja a fürdés, pihenés élvezeti értékét, ám a század végére már az emberek is meg fogják érezni a vízminőség drasztikus változását. A sótartalom növekedésének több oka van, például a télen végzett, jégmentesítő útszórások és a parti beépítések egyaránt szerepet játszanak benne – állítja Vörös Lajos ökológus, a Tihanyban működő Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa.

A Balaton vize azért lágy és selymes, mert enyhén lúgos kémhatású – magyarázta, hozzátéve: az 1927 óta a tihanyi kutatóintézetben zajló vizsgálatok alapján az 1950-es évekig elmondható volt, hogy a Balaton Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava, ám mára ez a helyzet megváltozott. A Balaton vize már nem édesvíz, hanem a terminológia szerint édes-sós átmeneti víz.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések