A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Öt állomásos erdélyi Petőfi-turné indul


Koncertekkel, előadásokkal, kvízzel és vándorkiállításokkal emlékeznek a magyar költő születésének 200. évfordulójára 


A Gyergyószentmiklós–Csíkszereda–Székelyudvarhely–Kolozsvár–Torockó településeket érintő, augusztus 4-14. közötti turnén többek között olyan alkotók vesznek részt, mint Láng Zsolt, az Aurevoir Zenekar, a Verseitek Dallama, Heincz Gábor Biga, OliverFromEarth, Vida Gábor, Hrutka Róbert és Udvaros Dorottya, Vecsei H. Miklós, Adorjáni Bálint, Kacsó Hanga és Beck Zoltán. A programok mellett valamennyi állomáson megtekinthető lesz a szabadtéri Huszonhat év – Petőfi200 vándorkiállítás is.

A Petőfi Kulturális Ügynökség 2022 januárja óta időről időre útra kel a Kárpát-medencében, hogy programjaival az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálja – írta közleményében a szervezet, melynek soron következő erdélyi turnéja a 200 éve született Petőfi Sándort állítja a középpontba.

A rendezvénysorozatban helyet kapott egy kiállítás, lesz Petőfi kvíz és előadásokat is tartanak, valamint egy olyan új, könnyűzenei, irodalmi produkció, a Paronim/Petőfi Kultplusz is bemutatkozik, amely Petőfi üzenetét a könnyűzene és a dalszöveg egybeolvadása által hozza el az erdélyi közönségnek.

Augusztus 4–6. között a közönség a gyergyószentmiklósi EgyFeszt Színház-és Könyvudvarában találkozhat izgalmas előadásokkal, ahol az Ügynökség Kiemelt Programok Igazgatósága elsőként tavaly szerepelt. A szabadtéri színpad, valamint a zártabb, csendesebb könyvsátor egyaránt hangulatos teret ad majd a könyves, irodalmi, zenés eseményeknek.

Itt mutatkozik be először a Paronim/Petőfi Kultplusz előadás, amely Petőfi hatását mutatja be a könnyűzene eszközeivel kortárs alkotóművészek munkásságán keresztül.

A koncertet augusztus 7-én Csíkszeredán, a következő nap Székelyudvarhelyen és azután Kolozsvárott is megtartják.

A turné így érkezik el a torockói Double Rise Fesztiválra, amely Erdély legjelentősebb zenei-irodalmi eseménye. Augusztus 10–12. között a POKET-Petőfi Pajtában (melynek házigazdái Vecsei H. Miklós színművész és Juhász Anna irodalmár) a közönség találkozhat a Classical Lounge – Nagy klasszikusok fiatalon programmal, a Petőfi feat. POKET Quiz-zel, illetve olyan népszerű előadásokkal, mint a Kártyajáték – Beck Zoli és Vecsei H. Miklós Közös Estje, a Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes100, a Ki vagyok én? Petőfi arcai zenés irodalmi est Háy Jánossal és Rozs Tamással és a Huszonhat év – Privát Petőfi előadás.

A gazdag programkínálatban szerepel a Pilinszky János és Csoóri Sándor műveit felhasználó QJÚB koncert, és természetesen az ügynökség új irodalmi, könnyűzenei produkciója, a Paronim/Petőfi Kultplusz.

Különleges irodalmi estek és beszélgetések közül is válogathatnak az érdeklődők, s mindezeken túl utolsó erdélyi állomásaként a torockói Fő térre érkezik a Huszonhat év – Petőfi Sándor200 szabadtéri vándorkiállítás is.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések