A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mi okoz szorongást és hogyan kezeljük?


Szorongást sok mindenki megtapasztal. Ha tudjuk, hogy mi is áll pontosan a hátterében, akkor sokkal könnyebb kezelni is azt. A szorongás tünetei sokfélék lehetnek, például ilyen az izzadás, a félelem, a pánik és az idegesség. Ezek a tünetek megzavarhatják a mindennapi életet és végül a szorongás odáig fajulhat, hogy az adott személy képtelen elvégezni a munkáját, illetve a korábban megszokott módon sem tud gondoskodni sem önmagáról, sem pedig a szeretteiről.


A szorongás kiváltó oka minden embernél más lehet, de azért vannak olyan gyakori kiváltó okok, amelyek sok ember életében jelen vannak. Mutatunk is ezek közül néhányat.

Amikor valaki állandóan fél a nem létező, azaz képzelt betegségektől, ez is az egyik forrása lehet a szorongásnak. A szorongás ilyenkor abból adódik, hogy az illető állandóan azon retteg, hogy van valamilyen betegsége. Ezt egyébként hipochondriának nevezzük, de ez a betegség is nagyfokú szorongással jár együtt.

Egyesek számára a szorongás nem önmagukkal kapcsolatos aggodalomból származik, hanem abból a félelemből, hogy valami történni fog a szeretteikkel. Ez az aggodalom nemcsak amiatt van, hogy az illető fél attól, hogy valamelyik szeretett családtagja megsérül, hanem amiatt is szorong, hogy ő maga hogyan is fogja ezt feldolgozni.

Minden felnőttnek naponta legalább hét órát kellene aludnia, hogy alaposan kipihenje magát. Ha valaki nem alszik ennyit, akkor szorongóvá is válhat. Függetlenül attól, hogy valakinek van-e szorongásos rendellenessége vagy sem, az alváshiány szinte biztos, hogy szorongásos tüneteket vált ki. Ez egy ördögi kört alakít ki, hiszen az alváshiány szorongást okoz, míg a szorongás megzavarja a nyugodt alvást. Amikor egy ember nem alszik eleget, akkor sokkal érzékenyebbé válik a szorongást kiváltó koffein és más stimulánsok hatásaira.

Mert hiszen a kávé – és még néhány ital – koffeint tartalmaz, amely szorongást generál. Koffein hatására gyorsabban ver a szív, szaporább lesz a pulzus, illetve a légzés is jelentősen felgyorsul.

Csakúgy mint a koffein, egyes gyógyszerek is stimulánsként működnek és fokozzák a szorongást. Ilyenek lehetnek például az asztma elleni gyógyszerek is.

Az étrend is hatással lehet a mentális egészségünkre. A feldolgozott élelmiszerek és a szénhidrátok fokozhatják a szorongás kialakulását. Ennek nem más az oka, mint a vércukorszint ingadozása. Az alacsony vércukorszint ugyanis hangulatingadozásokat idézhet elő.

A szorongás kezelésében rendkívül sokat segíthet, ha megtudjuk, hogy mi váltja ki vagy mi az, ami súlyosbítja a szorongást. Vezessünk naplót, így mindig le tudjuk jegyezni, hogy mi is indította el bennünk a szorongást. Ha mi magunk nem tudunk módosítani a viselkedésünkön, akkor mindenképpen szakember segítségére lesz szükség, aki segít nekünk elsajátítani a megfelelő stresszkezelő technikákat. A viselkedésterápia is sokat segíthet a szorongás enyhítésében, megszüntetésében.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések