A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mégsem az amerikai jelölt lesz Európai Bizottság vezető közgazdásza


Macron szerint a kinevezése nem lett volna összhangban Brüsszel stratégiai autonómiacéljaival. 

Fiona Scott Morton amerikai közgazdász visszalépett az Európai Bizottság versenyjogi főközgazdászi jelöltségtől, miután politikai visszhangot váltott ki, hogy nem uniós jelöltet választottak a posztra. Emmanuel Macron francia elnök személyesen is felszólalt a döntés ellen, amely szerinte nincs összhangban Brüsszel stratégiai autonómiára való törekvésével – írja a Politico.

„A nézeteltérésekre való tekintettel, amelyek azért alakultak ki, mert nem európai személyt választottak ki a pozícióra, és hogy a főigazgatóság az Európai Unió teljes támogatását élvezhesse a végrehajtó tevékenységében, úgy döntöttem, a legjobb megoldás, ha visszalépek, és nem vállalom a vezető közgazdász pozícióját” – írta levelében az amerikai közgazdász, amelyet Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa osztott meg Twitteren.

A Yale Egyetem professzorának korábbi kapcsolatai több, nagy technológiai vállalattal, mint a Microsoft és az Apple komoly aggodalomra adtak okot,, mivel ő lett volna a felelős a digitális piacokról szóló törvénnyel kapcsolatos tanácsadásért, amelynek célja éppen ezen vállalatok fékentartása.

Az elmúlt napokban a francia miniszterek többször is felszólaltak a kinevezés ellen, és arra kérték a Bizottságot, hogy vonja vissza az állásajánlatot. Kedden Macron újságíróknak azt nyilatkozta, „szkeptikus” a kinevezéssel kapcsolatban, és úgy véli, ez a lépés nincs összhangban Brüsszel stratégiai autonómiacéljaival.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések