A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már negyven ország jelezte csatlakozási szándékát a BRICS-hez


Több mint 40 ország jelezte érdeklődését a BRICS-országok csoportjához való csatlakozás iránt – jelentette be Dél-Afrikának a csoporttal fenntartott kapcsolatokért felelős vezető diplomatája, Anil Sooklal a napokban a Reuters szerint.


A Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika köré szerveződő klub bővítésének kérdése a napirendek között a legfontosabb a csúcstalálkozón. A szervezet és így a csatlakozók is az Egyesült Államok vezette Nyugat globális hegenómiájának ellensúlyozására törekednek.

Sooklal elmondta, hogy a hivatalosan csatlakozási kérelmet benyújtó 22 országon kívül „ugyanennyi ország nem hivatalosan is kifejezte érdeklődését a BRICS-tagság iránt. [Beleértve] a globális Dél országainak mindegyikét”. A csatlakozni vágyók között van Argentína, Irán, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Kuba, a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Comore-szigetek, Gabon és Kazahsztán is.

A külügyminisztérium sajtótájékoztatóján szóba került, hogy Dél-Afrika folyamatos támadás alatt áll. A Nyugat szerint túlságosan barátságos álláspontot képvisel Oroszországgal szemben. Az ország vezetése ezzel szemben fenntartja, hogy semleges álláspontot képvisel az ukrajnai háborúval kapcsolatban, amelyet tárgyalások útján szeretne lezárni.

A csütörtökön a sajtónak nyilatkozó diplomaták szerint ezt az álláspontot igazolta, hogy Dél-Afrikát mindkét fél elfogadta közvetítőként a konfliktusban, szemben a kardcsörtető nyugati hatalmak bármelyikével.

„Vajon az elítélés, az elszigetelés közelebb vitt minket valaha is a békéhez? Nem” – mondta Zaheer Laher, Dél-Afrika globális kormányzásért felelős megbízott főigazgatója. „De az elkötelezettség [a párbeszéd mellett] közelebb hozná a feleket a tárgyalásokhoz” – tette hozzá.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések