A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lavrov: nukleáris fenyegetésnek tekintjük az F-16-os vadászgépek megjelenését Ukrajnában


A nukleáris fegyverek hordozására alkalmas kijevi F-16-os vadászgépek megjelenését Oroszország a Nyugat fenyegetésének fogja tekinteni a nukleáris szférában – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Lenta.ru című orosz lapnak adott interjújában.

“Többször megszólaltunk már ebben a témában. Azt is mondhatnám, hogy kimerítette magát, ha a Nyugat nem tesz olyan lépéseket, amelyek újra és újra arra kényszerítenek bennünket, hogy rámutassunk a stratégiai jellegű kockázatokra, amelyeket az agresszív oroszellenes politika generál” – mondta a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy Oroszország katonai doktrínájában világosan meg vannak határozva a nukleáris fegyverek alkalmazásának feltételei.

Ugyanakkor az USA és NATO-szatellitái az Oroszországgal való közvetlen fegyveres összecsapás kockázatát teremtik meg, ami katasztrofális következményekkel jár – folytatta a miniszter.

„Csak egy példa az események rendkívül veszélyes alakulására, hogy az Egyesült Államok F-16-os vadászgépek átadását tervezi a kijevi rezsimnek. Tájékoztattuk az atomhatalmakat az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot, hogy Oroszország nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy ezek a repülőgépek képesek nukleáris fegyverek szállítására” – jegyezte meg Lavrov, aki arra is rámutatott: a harci műveletek során az orosz hadsereg nem fogja kiválogatni, hogy „az adott típus minden egyes repülőgépe fel van-e szerelve atomfegyverek szállítására vagy sem”.

A miniszter kifejtette, hogy a harci műveletek során az orosz hadsereg nem fogja kiválogatni, hogy “az adott típus minden egyes repülőgépe fel van-e szerelve atomfegyverek szállítására vagy sem”.

“Maga az a tény, hogy az ukrán erők rendelkezik ilyen rendszerekkel, számunkra a Nyugat fenyegetésének minősül a nukleáris szférában” – zárta szavait.

Korábban Volodimir Zelenszkij hivatalának vezetője, Andrij Jermak ukrán újságírókkal folytatott beszélgetésen elmondta, hogy Ukrajna azt reméli, hogy 2023 végéig megkapja az első F-16-os vadászgépeket nyugati partnereitől. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nem nevezte meg az F-16-osok Ukrajnának történő átadásának időkeretét, szerinte ez a pilóták kiképzésétől és a szövetségesek helyzetértékelésétől függ majd.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések