A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiderült a brutális igazság a Covid–19 hosszútávú hatásairól


Két évvel a járvány indulása után nem titkolják többé a kutatások eredeményeit 


Az úgy nevezett posztcovid szindróma még két évvel a fertőzés után is érinti egyes emberek agyát – erről írt új tanulmányt az IFLscience, idézte az cikket a promotions.hu.

A járvány óta rengeteg ember számolt be arról, hogy rosszabb lett a memóriája, vagy nehezebben tud koncentrálni. Igaz, ezeket civilek fogalmazták meg, magánemberként, de azóta számos felmérés megerősítette már a tényeket. Két tanulmány szerint a kognitív hiányosságok mértéke nőtt az eredeti fertőzés súlyosságával és azoknál, akiknek légzéstámogatásra vagy gépi lélegeztetésre volt szükségük. Egy másik, az Egyesült Királyságban végzett kutatásban pedig a fertőzés előtti és utáni kognitív tesztek agyi szerkezeti változásokat mutattak ki. Pedig azt gondoltuk, hogy ennél rosszabb, már aligha lehet.

Azonban a meglévő hosszú covidkutatások jelentős része viszonylag kis kórházi csoportokra korlátozódott, és sokkal rövidebb távú nyomon követést alkalmazott. Ráadásul ezek a tanulmányok nem vizsgálták a covidpozitív eseteket és a negatív kontrollcsoportot, valamint azt, hogy a hosszú, covid utáni felépülés mennyiben javítja a kognitív teljesítményt.

Az új tanulmány ezt próbálta meg kideríteni. A kutatók azt vizsgálták, hogy a Covid–19 milyen hatást gyakorolt a résztvevők kognitív teljesítményére (munkamemória, figyelem, érvelés és motoros kontroll) két fordulóban történő online kognitív tesztelés során, amelyeket 2021-ben és 2022-ben végeztek. Több mint 3000 résztvevőt toboroztak a Covid Symptom Study okostelefon-alkalmazással, amelyet 2020 márciusában indítottak az Egyesült Királyságban.

Azok a résztvevők, akiknek a teszteredményeit a leginkább érintette a fertőzés, azok voltak, akiknél 12 vagy több hétig jelen voltak a Covid–19 tünetei. Ezek a személyek kognitív károsodás jeleit mutatták, amelyek legalább 10 év hirtelen öregedésnek felelnek meg.

Ezek a résztvevők a második tesztelési körben sem értek el szignifikánsan magasabb pontszámot, amely kilenc hónappal az első teszt után történt. A második tesztelési fordulóra majdnem két év után került sor, hogy a résztvevők többsége eredetileg megfertőződött a Covid–19-cel.

„A jó hír az, hogy a covid nem volt hatással a tesztek teljesítményére azoknál az embereknél, akik úgy érezték, hogy teljesen felépültek, még akkor sem, ha több hónapja voltak tüneteik, amelyek „hosszúcovidnak" tekinthetők. Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy figyelemmel kell kísérni azokat az embereket, akiknek agyműködését a leginkább befolyásolta Covid–19, hogy megértsük, hogyan fejlődnek tovább kognitív tüneteik, és támogassuk a gyógyulásukat"– mondta Nathan Cheetham, a King's College London vezető kutatója.

A tanulmány szerzője, Claire Steves professzor, a londoni King's College öregedéssel és egészséggel foglalkozó professzora szerint a tanulmány eredményei azt mutatják, hogy további kutatásokra van szükség annak érdekében, hogy jobban megértsük a coid hatásait bizonyos emberekre.

Persze, az is igaz, hogy a covidfertőzés berobbanásakor is kijelenthető volt: csak hosszú távon fogjuk érteni, milyen hatásai vannak a vírusnak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések