A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Josep Borrell: az EU felfüggesztheti a Nigernek nyújtott támogatásokat


A héten a nyugat-afrikai ország elnökét, Mohamed Bazoumot katonai puccsisták eltávolították a hatalomból, őrizetbe vették, az ország határait lezárták 

Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli a nigeri államcsínyt, az alkotmányos rend bármiféle megbontása következményekkel jár az EU és Niger közötti együttműködésre nézve, beleértve a költségvetési támogatás azonnali felfüggesztését is - hangsúlyozta Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő pénteki sajtóközleményében.

A héten a nyugat-afrikai ország elnökét, Mohamed Bazoumot katonai puccsisták eltávolították a hatalomból, őrizetbe vették, az ország határait lezárták, éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, a köztársasági intézmények működését pedig felfüggesztették.

Az EU szerint az elmúlt napok eseményei komoly fenyegetést jelentenek a nigeri stabilitásra és demokráciára nézve.

„A puccs teljes mértékben sérti azokat a demokratikus elveket, amelyeken a politikai hatalom irányítása alapul a régióban.

„Az EU az alkotmányos rend azonnali helyreállítására, és Bazoum elnök biztonságának és szabad mozgásának feltétel nélküli garantálására szólít fel” - olvasható Borrell sajtóközleményében.

1960-ban kihirdetett függetlenség óta négy államcsínyt és számos puccskísérletet hajtottak végre a nagy kiterjedésű, szegény sivatagi országban. 2021. március 31-én, két nappal az államfő beiktatása előtt a nigeri hatóságok már megakadályoztak egy kísérletet a Mohamed Bazoum elleni katonai hatalomátvételre is.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések