A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Izzadásgátlók: mit használjunk érzékeny bőrre?


Sokat beszélünk az arcbőrünk érzékenységéről, de mi a helyzet a test egyéb részeivel, mint például a karok alatti érzékeny területtel? A bőr ezen a területen már eredendően sérülékeny, és ha olyan tényezőket adunk hozzá, mint például a borotválkozás, a bőr gyantázása és a napi dezodor alkalmazása akkor az vörös és viszkető hónaljat eredményezhet egyeseknél.


Az izzadás természetes folyamat, ami elsődlegesen azért jön létre, mert a testünk így igyekszik minket hűvösen tartani. Az izzadás az arcunkon, kezünkön is termelődik, mégis a hónaljunkon érzékeljük a legerőteljesebben. Bár a friss izzadtság valójában szagtalan, baktériumokkal keveredve már kellemetlen szagot áraszthat.

A kellemetlen szagok palástolása érdekében sok dezodorban, továbbá izzadásgátlóban találhatunk hozzáadott illatanyagokat, amelyek a leggyakoribb okozói az allergiás reakciók kialakulásának: ilyen az alkohol, a tartósítószerek, esetleg színezékek. A hónalj területén jelentkező égő, viszkető érzés, kiütések, súlyos esetben akár váladékot kibocsátó hólyagok kialakulása allergiára utaló jelek lehetnek. Ezek a reakciók jelentkezhetnek rövid idő alatt, de akár a termék hosszú hónapokon át való használatát követően is. Borotválás után, valamint ekcémától szenvedőknél nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki ilyen kellemetlen vagy akár fájdalmas szimptómák.

Sok formulában – a természetes dezodorokban és a hagyományos izzadásgátlókban egyaránt – megtalálható közös összetevők problémát okozhatnak. Az érzékeny, sérült, allergiára, esetleg ekcémára hajlamos bőr esetében lényeges a bőrtípusnak jó termékválasztás. Érdemes előtérbe helyezni az illatanyag-, színezőanyag-, tartósítószer-, továbbá alkoholmentes golyós dezodorokat. Fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amely nem rontja a helyzetet és/vagy nem okoz irritációt. Az első használat előtt ajánlott kipróbálni úgy, hogy előbb a karunkra vigyünk fel egy kisebb mennyiséget belőle, és ha nem tapasztalunk irritációt, csupán azután használjuk a hónaljunkra.

Annak, aki a hagyományos formulákon felül valami mást tesztelne, az kipróbálhatja a szintén bőrbarát egyszer használatos dezodorkendőt, dezodorkrémet vagy illóolajos spray-ket.
 
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések