A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így készül Julia Child mandulás pitéje: kandírozott citromtól lesz egyszerre édes és friss


A Julia Child-féle mandulás pite frissességét egy kevés kandírozott citromhéj adja meg.


Julia Child volt az, aki közel ötvenéves korában kiadta az első szakácskönyvét, és ezzel újra megtanította főzni az amerikai háziasszonyokat. Híres mandulás pitéjét sem különösebben bonyolult elkészíteni, még úgy sem, ha a citromhéjat magad kandírozod hozzá.

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:
👉 20 dkg liszt
👉 10 dkg vaj
👉 5 dkg cukor
👉 1 tojás
👉 1 teáskanál víz
👉 1 teáskanál vaníliakivonat
👉 1 kávéskanál sütőpor
👉 vaj és liszt a forma kikenéséhez

A kandírozott citromhéjhoz:
👉 35 dkg cukor
👉 3 citrom
👉 1.2 dl víz
👉 1 teáskanál vaníliakivonat

A töltelékhez:
👉 12 dkg őrölt mandula
👉 8.5 dkg porcukor
👉 2 tojás
👉 1.5 citrom

Elkészítés:

A tésztához a sütőporral elkevert lisztet morzsold el a felkockázott hideg vajjal, majd add hozzá a cukrot is. A tojást keverd el a vízzel és a vaníliakivonattal, és add a lisztes részhez. Dolgozd jól össze, majd a tésztából gyúrj labdát, csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben egy órát. Utána lisztezett deszkán nyújtsd ki kör alakúra, egyengesd el egy kivajazott-kilisztezett piteformában, és 180 fokos sütőben tíz perc alatt süsd elő.

A kandírozott citromhéjhoz a gyümölcsök héjának a sárga részét vágd le. Ügyelj, hogy fehér rész ne kerüljön hozzá. Vágd csíkokra, áztasd hideg vízbe tíz percre, majd szűrd le. A cukrot forrald össze bő egy deci vízzel, majd add hozzá a vaníliakivonatot és a citromhéjat. Húzd le a tűzről, és hagyd állni fél órát.

A töltelékhez a cukrot verd fehéredésig a tojással. Add hozzá a darált mandulát, a citromok lereszelt héját és kifacsart levét, és jól keverd el. Kend a masszát az elősütött pitetésztára, és tedd vissza a sütőbe 25 percre. Amikor kisült, oszd el a tetején a léből kihalászott citromhéjakat. A szirupot tedd vissza a tűzre, melegítsd, amíg besűrűsödik, és ezzel kend meg a torta tetejét. Tedd a hűtőbe néhány órára, és hidegen tálald.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések