A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Huszonöt évvel ezelőtt alakított először kormányt Orbán Viktor


A Fidesz meglepetésszerű győzelmet aratott 1998-ban, de sikeresen kormányzott még akkor is, amikor gyakorlatilag szétesett a koalíció. 

Pontosan 25 évvel ezelőtt, 1998 július 8-án alakult meg az első Orbán-kormány, miután két nappal korában a miniszterelnök letette hivatali esküjét. 

Az országgyűlési választásokon a Fidesz-Magyar Polgári Pártot győzelemre vezető Orbán Viktor kormánya a negyedik volt a sorban az újkori magyar demokrácia történetében, az 1990-ben alakult, majd Antall József halála után 1993-ban újjáalakult MDF kormányok és az 1994-től 1998-ig regnáló MSZP-SZDSZ kormány után. 

Az 1998-as választásnak a négy évvel korábban hamvaiból feltámadó MSZP, szabaddemokratákkal tandemben vezette kormányának megszorításokkal (pld. Bokros-csomag) és botrányokkal (pld. Tocsik-ügy) teli időszaka után futott neki az ország, amelyben 

Az akkori kormányfő Kuncze Gábor belügyminiszternek címzett kritikája nem volt véletlen, az akkoriban tomboló magyarországi maffiaháborúban egymást érték a leszámolások, ennek egyik epizódjaként 1998 február 11- saját autójában lőtték szitává a VICO-birodalom fejét, Fenyő Jánost. A legmegdöbbentőbb eset azonban épp az Orbán-kormány hivatalba lépése előtt történt, amikor július 2-án az Aranykéz utcában pokolgép robbant, a merényletben pedig nem csak a célszemély Boros Tamás, hanem három ártatlan járókelő is életét vesztette. 

Más ügyeket, így a bős-nagymarosi vízlépcső vitáját, pontosabban az abban született hágai bírósági ítéletet is rosszul kezelte a kabinet, ami szintén erodálta támogatottságukat, az ügyet pedig jól használt ki a kampányban az ellenzékben lévő Fidesz. 

A belső feszültségekkel is terhelt koalíció pártjai mindezek ellenére nem aggódtak különösebben a választások kimenetele miatt, ezért nem is fektettek túl sok energiát a kampányba.

Fordítás a második félidőben

Az akkor még kétfordulós választások alacsony részvétel mellett lezajlott első köréből pedig valóban az MSZP jött ki győztesen, 

A második kör előtt pedig sok minden történt. Először is volt egy Horn Gyula-Orbán Viktor nyilvános tévévita, amelyet egyértelműen a Fidesz miniszterelnök-jelöltje nyert. (A teljes vitát itt tekintheti meg:) 

A Fidesz emellett megállapodást kötött a harmadik legerősebb FkgP-vel, hogy kölcsönösen visszalépnek az esélyesebb jelöltjeik javára, de a parlamenti küszöböt el nem érő MDF-nek is segítséget nyújtott. Az ellenzéki oldal pedig jól taktikázott, és a második fordulóban megfordították az eredményt. A három párt összesen 213 mandátumot szerzett, szemben az MSZP 134 és az SZDSZ  24 képviselői helyével. 

Göncz Árpád köztársasági elnök a választások után így Orbán Viktort kérte fel kormányalakításra, 

Az első Orbán-kormány a miniszterelnökön kívül 17 miniszterrel kezdte meg működését, de a ciklus során több tárca élén is változás történt. A koalíciós megállapodások alapján az MDF az igazságügyi tárcát kapta meg, míg a kisgazdák négy miniszteri posztot kaptak. Feltűnő ugyanakkor, hogy a kabinet hét tagja is párton kívüli volt. 

Az első Orbán-kormány tagjai: 

  • Orbán Viktor – miniszterelnök (Fidesz)
  • Stumpf István - Miniszterelnökséget vezető miniszter (párton kívüli)
  • Pintér Sándor – belügyminiszter (párton kívüli)
  • Martonyi János – külügyminiszter (párton kívüli)
  • Járai Zsigmond – pénzügyminiszter (párton kívüli) 
  • Chikán Attila – gazdasági miniszter (párton kívüli)
  • Torgyán József – földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter (FKgP)
  • Dávid Ibolya – igazságügyi miniszter (MDF) 
  • Gógl Árpád – egészségügyi miniszter (Fidesz)
  • Hámori József – nemzeti kulturális örökség minisztere (párton kívüli)
  • Pokorni Zoltán – oktatási miniszter (Fidesz)
  • Harrach Péter – szociális és családügyi miniszter (Fidesz) 
  • Szabó János – honvédelmi miniszter (FKgP)
  • Pepó Pál – környezetvédelmi miniszter (FKgP)
  • Katona Kálmán – közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter (párton kívüli) 
  • Deutsch Tamás – ifjúsági és sportminiszter (Fidesz)
  • Kövér László – titkosszolgálatokért felelős tárcanélküli miniszter (Fidesz)
  • Boros Imre – a PHARE-program koordinációjáért felelős tárcanélküli miniszter (FkgP) 


Mindent a családokért

Az első Orbán-kormány, amely az „Az új évezred küszöbén” nevű programmal kezdte meg működését, 

 Egyik első intézkedése volt a családi pótlék alanyi jogosultságának visszaállítása. Bevezették a családi adókedvezményt, eltörölték a  gyermekgondozási segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) jövedelemhez kötöttségét, bevezették a gyermekgondozási díjat (gyed) sőt a gyes-t később már az aktív korú szülők is igénybe vehették. Az első Orbán-kormány vezette be a diákhitelt és az otthonteremtési támogatást is, a hazai vállalkozások segítésére pedig létrehozták a Széchenyi-tervet. Olyan szimbolikus beruházások köthetők  a nevéhez, mint a Magyarországot és Szlovákiát összekötő Mária Valéria híd újjáépítése és az új Nemzeti Színház. 

Érdemei közé tartozik, hogy hazánk, az erről szóló sikeres népszavazás után, 1999-ben a NATO teljes jogú tagjává vált.

A kormánynak ugyanakkor azzal is meg kellett birkóznia, hogy időközben a Torgyán József vezette kisgazdák belső harca és pártszakadása miatt gyakorlatilag „kiment alóla” a koalíció.


Az eredmények ellenére a Fidesz végül elvesztette a 2002-es országgyűlési választásokat és csak 2010-ben térhetett vissza a hatalomba. Akkor viszont kétharmados többséggel. 

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint a kiindulási alap az első két ciklus volt, enélkül nehéz értelmezni 1998-at, azt, hogyan kerülhetett kormányra ez a koalíció. Az első négy év a tanulás fázisa volt mindenki, így a politika és a társadalom számára is. A kommunista nomenklatúra azt tanulta meg, hogyan kell nem diktatúrában politizálni, az új generációnak pedig magát a politikát kellett megtanulnia. Az Antall-kormány tagjainak ráadásul a kormányzást is. Ez azonban nem sikerült jól, az emberek elvárásaihoz képest alul is teljesítettek. Ezért a választók a másik opcióhoz nyúltak és visszaszavazták a kommunistákat, akikkel összeállt az SZDSZ. A Horn-kormány pedig egy nagyon kemény megszorító intézkedést hozott magával. Miután pedig az emberek mind a két verziót kipróbálták, végül egy harmadik opciónak szavaztak bizalmat. 

Boros Bánk Levente hangsúlyozta: összehasonlítva a többi Orbán Viktor vezette kormányok intézkedéseivel, prioritásaival, ideológiájával, azt látjuk, hogy teljes mértékben koherens az elsővel. Emellett az eredményiben is hasonló, hiszen Orbán Viktor első kormánya alatt is csökkent a külső és belső hiány, az államadósság és a munkanélküliség. Az első Orbán-kormánynak ugyanakkor egy nagyon nehéz koalíciós helyzetben kellett helyt állnia. Minden párt akkora ment át egy tisztulási folyamaton, akár az MDF-et, a kisgazdákat, az SZDSZ-t vagy éppen a Fideszt nézzük. Abban azonban hibáztak, hogy azt gondolták: a jó kormányzás elég a választások megnyeréséhez. A 2002-es vereség után szembesültek azzal, hogy nem elég csak jól kormányozni, be is kell bizonyítani az eredményeket, el is kell adni azt az embereknek. A 2010 óta hatalmon lévő Orbán-kormányok pedig már nem csak jól kormányoznak, hanem hatékonyan is politizálnak - húzta alá az elemző.

Kiből mi lett?

Az 1998-ban alakult kormányból többen vannak, akik még aktívan politizálnak: a jelenleg az ötödik ciklusát taposó Orbán Viktor mellett most is Pintér Sándor látja el a belügyminiszteri posztot, míg Kövér László az Országgyűlés elnöke. Sumpf István kormánybiztos, Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, Harrach Péter pedig most is a KDNP frakció tagja. Járai Zsigmond később a Magyar Nemzeti Bank elnöke lett. Martonyi János is aktív maradt, olyannyira, hogy a második Orbán-kormány külügyminisztere lett. Boros Imre a mai napig publikál és szerepel elemző műsorokban. 

Chikán Attila 1999-ben távozott a kormányból és a Budapesti Corvinus Egyetem rektora lett. Dávid Ibolya sokáig vezette az MDF-et, egészen 2010-ig országgyűlési képviselő volt. 2016-ban az Ud Zrt.-ügy mellékszálában kényszerítés miatt megrovásban részesítette a bíróság. Pokorni Zoltán később a Fidesz elnöke lett, több cikluson keresztül volt országgyűlési képviselő, 2006 óta XII. kerület polgármestere. Pepó Pál a miniszterségét követően visszatért az egyetemre tanítani. 

Gógl Árpád még 2006 és 2010 között visszatért a parlamentbe, majd visszavonult, ahogy Szabó János is. Vannak azonban akik már nincsenek közöttünk, az akkori kormány tagjai közül hárman hunytak el: Torgyán József, Hámori József és Katona Kálmán.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések