A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Házias kapros-túrós lepény gazdag töltelékkel: pont úgy, ahogy a vidéki nagymamák készítik


A kapros-túrós lepény kiadós és nagyon finom. Akár egy gazdag leves után második fogásnak is tökéletes.


Nem csak édes változatban csodás a túrós lepény: kaporral ízesítve mindenki megnyalja a tíz ujját utána. Ez a változat vékony linzeralappal készül, a tetejét pedig tejfölös, tojásos krém vonja be. Az illatos, sajátos ízű kapor mostoha fűszernek számít sok háztartásban, pedig sokféleképpen használható fel, és nagyon finom: a csirkemellhez is jól passzol.

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:
👉 30 dkg liszt
👉 20 dkg vaj
👉 10 dkg porcukor
👉 1 tojássárgája
👉 1 evőkanál tejföl
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 1 csipet só
👉 0.5 citrom reszelt héja
👉 1 evőkanál gríz a szóráshoz

A töltelékhez:
👉 1 kg túró
👉 10 dkg cukor
👉 3 tojásfehérje
👉 2 csomag vaníliás cukor
👉 2 tojássárgája
👉 1 kávéskanál só
👉 1 csokor kapor
👉 0.5 citrom reszelt héja

A tetejére:
👉 1 kis doboz tejföl
👉 1 tojássárgája

Elkészítés:

A tésztához a lisztet morzsold el a hideg vajjal. Add hozzá a cukrokat, a tojássárgáját - a fehérjét tedd félre a töltelékhez -, a sót és a citromhéjat, majd lazítsd tejföllel. Jól dolgozd össze, és tedd a hűtőbe addig, amíg elkészíted a tölteléket.

Ehhez a tojásfehérjéket verd kemény habbá. A villával áttört túrót keverd el a kétféle cukorral, a tojássárgákkal, a sóval, az apróra vágott kaporral és a reszelt citromhéjjal.

A tetejére való tejfölt keverd el a tojássárgájával.

A pihentetett tésztát nyújtsd ki a tepsi méretére. Emeld át bele, szurkáld meg villával, szórd meg grízzel, majd egyengesd el rajta a túrós tölteléket. Kend meg a tetejét a tejfölös tojással, és told 180 fokos sütőbe egy órára.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések