Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Házi, hordós vegyes savanyúság erdélyi recept alapján: kedved szerinti zöldségeket dobálj bele


A hordós savanyúság nagy mennyiségben készül, és tetszés szerinti zöldségeket pakolhatsz bele.


A hordós savanyúság onnan kapta a nevét, hogy hagyományosan hatalmas mennyiségben, hordóban készítik. Ha kevesebbet szeretnél eltenni belőle, egy vödör vagy egy nagy befőttesüveg is megteszi. Ehhez a recepthez nem érdemes pontos mennyiségeket megadni, ugyanis teljesen az ízlésedtől és a család méretétől függ, miből mennyit használsz fel hozzá.

Hozzávalók 1 darabhoz

A savanyúsághoz ízlés szerint:
👉 paprika
👉 zöldparadicsom
👉 kovászolni való uborka
👉 káposzta
👉 kisdinnye
👉 karfiol
👉 sárgarépa
👉 hagyma
👉 fokhagyma
👉 szemes bors
👉 kapor
👉 csombor
👉 mustármag
👉 babérlevél

A felöntőléhez:
👉 5 g borkén
👉 víz
👉 só

Elkészítés:

A zöldségeket tisztítsd meg: a káposztát gyaluld le, vagy vágd vékony szeletekre, a sárgarépát tisztítsd meg, és szeld hasábokra. A karfiolt szedd rózsáira, a fokhagymát gerezdekre. A hagymát felezd el, a paradicsom zöld szárát vágd le. A paprikát és a kisdinnyét egészben hagyhatod. Minden zöldséget alaposan tisztíts meg, és pakold őket először fűszerek nélkül egy hordóba, vödörbe vagy egy nagyobb üvegbe.

Öntsd fel őket annyi vízzel, amennyi jól ellepi, majd a vizet öntsd le róluk, és mérd meg a mennyiségét. Ennyi víz kell majd a saláta felöntőlevébe. A szükséges mennyiségű tiszta vizet tedd fel forrni úgy, hogy minden literhez egy evőkanál sót teszel. Miután felforrt, tedd félre, és hagyd kihűlni. Amíg a víz hűl, a fűszereket tedd a hordóba a zöldségek mellé és közé. A kihűlt felöntőlevet add a savanyúsághoz.

Innentől fogva nincs más dolgod, mint várni. Direkt napfénytől védve, 15-25 fok közötti hőmérsékleten tartsd. Mindennap keverd meg, más dolgod nem lesz vele. Néhány naponta kóstold meg a levét: ha elég savanykás, az azt jelenti, hogy kiforrt a savanyúság. Ehhez nagyjából két hétre lesz szükség. Amikor már jó, szórj egy kevés borként a tetejére, hogy a további erjedést megakadályozd.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések