A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fenekedő ukránok – velünk együtt fél Európát le akarják kapcsolni az orosz gázról


„Nem valószínű, hogy Kijev újabb gáztranzitról szóló megállapodást kötne, amely az orosz Gazpromnak engedné, hogy gázt szállítson az Európai Unióba” – fogalmazott a Politicónak German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter. A jelenlegi, 2019-es megállapodás 2024-ig szól, amelynek értelmében a Gazprom 40 milliárd köbméter gázt szállít a kontinensre Ukrajnán keresztül.

Az orosz gáz profitja most Oroszország Ukrajna elleni háborúját és a Gazprom magánhadseregét pénzeli, de a jövőben az egyetlen dolog, amire fordítani szabadna, az a jóvátétel lenne"
– fogalmaz Galuscsenko, igaz, a Politico hozzáteszi, hogy Kijevnek ez a megállapodás 7 milliárd dollárt hoz a konyhára.

Mindenesetre az ukrán miniszter szerint 2024-re Európának „már egyáltalán nem lesz szüksége orosz gázra”, a háború amúgy is ellehetetleníti a kétoldalú tárgyalásokat. 

A Politico is írja: az Oroszország és Nyugat-Európa közti gáztranzit szárazföldön mindössze két útvonalon történik, ebből az egyik Ukrajna területén halad keresztül. Egy ilyen döntés Magyarországon kívül Olaszországot, Szlovákiát, és Ausztriát is érintené, utóbbinál az orosz gáz felhasználása a háború előtti idők arányára emelkedett vissza.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések