A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felfoghatatlan misztikum lakozhat a gízai nagy szfinx alatt


Friss kutatást közöltek az építménnyel kapcsolatban 

Az egyiptomi rejtélyek listája végtelen. A kérdés már csak az, hogy a végére járunk-e mindnek valaha? - teszi fel a kérdést cikkében a promotions.hu.

A Gízai Nagy Szfinx az évek során számos nagyon meredek elmélet főszereplője volt már. Ez egy hatalmas kőszobor Egyiptomban és Gíza városában található. Az ikonikus szobor egy oroszlánhoz hasonló testtel rendelkezik, de egy ókori egyiptomi fáraó, Khafre arcvonásaival van megformázva. A Szfinx az egyik legismertebb és legikonikusabb műemlék az ókori Egyiptomból – írja az IFLscience oldala.

A Gízai Nagy Szfinx a Gizai piramisok közelében található, és a Khafre piramisával szemben áll. A szobor megközelítőleg 20 méter magas, 73 méter hosszú és 6 méter széles, ami az egyik legnagyobb kőszobor a világon.

A pontos építési időpontja még mindig vitatott, de általában Kr. e. 2500 körülre teszik, így több mint 4500 éves lehet. Azonban egy friss hipotézis szerint a Szfinx sokkal régebbi, mint gondoltuk, és 7000 évvel ezelőttire nyúlik vissza. Ezt a szobor külsején fellelhető időjárási viszontagságok nyomaiból állapították meg .

A szobor alatti területet régészeti feltárások és kutatások célozták meg az évek során, hogy felderítsék, hogy esetleg van-e valami rejtett titok vagy kamra a szfinx alatt.

Egyes elméletek és legendák azt állították, hogy a Szfinx alatt található a „Jegyzőkönyvek Terme”, amibe egy ősi civilizáció rejtett el gazdag kincstárat vagy értékes dokumentumokat. A régészek hosszú évek óta keresik a bizonyítékokat ehhez az elmélethez és szeretik az Antlantis titkához is kapcsolni ezt a termet. A területet természetesen régóta kutatják, de az eddigi vizsgálatok eredményei nem támasztják alá az ilyen legendákat vagy rejtett kincstárat. A Szfinx alatt talált barlangok és mélyedések inkább természetes formációknak tűnnek, amelyek az évszázadok során a környezeti hatások és az emberi tevékenység eredményeként alakultak ki. De talán éppen ezért mozgatja a kutatók fantáziáját ennyire. Az pedig nincs kizárva, hogy a feltáratlan területeken valóban találnak valamit a kutatók.

A Gízai Szfinx jelentőségét és történelmét továbbra is tanulmányozzák, és sok misztérium és elmélet övezi az eredetét és funkcióját. Az évszázadok során a Szfinxet több restaurációs munka is érintette annak legjobb állapotban való megőrzése érdekében, és ma is lenyűgözi az embereket az ősi építészet és művészet remekműveként.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések