A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Évente másfél millió bevándorló kell Németországnak – véli a német kormány tanácsadója


Sürgősen meg kell teremteni a „befogadás kultúráját" a szakértő szerint... 


Monika Schnitzer, a gazdasági bölcsek tanácsának is nevezett testület (Sachverständigenrat zur Begutachtung der gesamtwirtschaftlichen Entwicklung) vezetője egy hétfői lapinterjúban kiemelte, hogy a Németországból kivándorlók évi 400 ezres tömegét tekintve minden évben 1,5 millió „új polgárra" van szükség a munkaerőállomány szinten tartásához.

Ehhez sürgősen meg kell teremteni a „befogadás kultúráját" (Wilkommenskultur) – húzta alá a müncheni egyetem (LMU) összehasonlító gazdaságtan professzora.

Ez a fajta kultúraváltás a többi között azt jelenti, hogy nem az „embereket elriasztó, hanem szolgáltatásokat nyújtó" idegenrendészeti hivatalokra van szükség, és nem azt kell elvárni, hogy a külföldi pályázók minden munkakör esetében rendelkezzenek német nyelvtudással, hanem arra kell törekedni, hogy az idegenrendészeti hivatalok dolgozói mind tudjanak angolul (!) – fejtette ki.

Hozzátette, hogy az EU-n kívüli munkavállalók bevándorlását szabályozó törvény jó irányba tett lépés, de sokkal többre van szükség. Mint mondta, ha az amerikai Intel félvezetőgyárat akar építeni Magdeburgban és külföldi szakembereket is alkalmazni szeretne, akkor el kell érni, hogy ezek az emberek otthon érezhessék magukat a Szász-Anhalt tartományi – a volt NDK területén fekvő – városban.

Ugyanakkor a bevándorlás mellett nem szabad elhanyagolni a hazai munkaerő-utánpótlást sem, ezért sokkal több figyelmet és pénzt kell fordítani az oktatásra – emelte ki a tanácsadó testület vezetője, aláhúzva: Németország „szegénységi bizonyítványa", hogy a negyedik osztályosok 25 százaléka nem tud rendesen olvasni.

El kell érni azt is, hogy több lány és nő válassza a technológiával, informatikával, természettudományokkal kapcsolatos szakmákat, mert ezekben a legnagyobb a munkaerőhiány, és jobban meg kell becsülni az idősebb munkavállalókat, hogy ne válasszák a munka helyett a korkedvezményes nyugdíjat – mondta Monika Schnitzer.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések