A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bronzkori házakat találtak Bihar megyében


A több ezer éves leletek a határ közelében kerültek elő 

Nagyváradi múzeumi szakemberek és német kutatók a közelmúltban három, a bronzkor közepéről (időszámítás előtt 1700-1550) származó lakóhely maradványait tárták fel a Partiumban – számol be a Romania Insider cikke alapján számol be a ng24.hu.

A már korábban is ismert, Dâmbul Zănăcanului nevet viselő helyszínen idén június 12. és július 21. között végeztek ásatást. A Körösvidéki Múzeum mellett a Kölni Egyetem régészei, illetve a Román Akadémia Jászvári (Iași) Régészeti Intézete is bekapcsolódott.

A szisztematikus feltárássorozat 2023-as, új fejezetének középpontjában az a többrétegű település állt, amelyet korábban fedeztek fel. A csapat három felszíni ház maradványait találta meg a hozzájuk tartozó vályogtéglákkal, kerámiatöredékekkel, csontokkal, szerszámokkal, tűzhelyekkel és tárolóként funkcionáló gödrökkel együtt. Talajmintákat is vettek a mikrofauna és a paleobotanikai maradványok azonosítása céljából, hogy rekonstruálni lehessen a környezetet, valamint el lehessen végezni a pontos szénizotópos datálást.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések