A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A tökéletes házi tojásos nokedli: többé nem hibázod el


A tojásos nokedli örök kedvenc, kiadós, nem túl bonyolult, gyorsan összedobható. Az ecetes saláta pedig szinte kötelező hozzá.


A nokedli vagy galuska több ország konyhájában megtalálható. Az osztrákoknál Nockerlként ismert, a szlovákoknál pedig haluskaként vagy sztrapacskaként. Sokan még az olaszok gnocchiját is a rokonának tartják. A tojásos változat viszont magyar specialitás. A tészta elkésztése nem bonyolult. Rögtön főzés előtt dolgozd össze, mert állás közben megkeményedik. A formázáshoz használhatsz hagyományos nokedliszaggatót, vagy egyszerűen szaggathatod a tésztát evőkanállal, esetleg sima késsel.

Hozzávalók 4 személyre

👉 50 dkg liszt
👉 8 db tojás
👉 1 dl víz
👉 2 evőkanál olaj
👉 só
👉 bors
👉 friss zöldfűszer a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet fél teáskanál sóval, majd készíts egy kis mélyedést a közepébe. Verj fel három tojást villával egy másik edényben, majd öntsd a liszt közepébe. Kezdd el összedolgozni a tésztát, közben fokozatosan adj hozzá vizet. Akkor jó, ha nem túl lágy, és nem is kemény.

Forralj fel bőségesen vizet egy nagy lábosban, majd adj hozzá sót. A tésztát kanállal vagy nokedliszaggatóval lassan adagold a forrásban lévő vízbe. Főzd körülbelül 3-4 percig, vagy amíg feljön a víz tetejére. Közben többször kevergesd meg, hogy ne álljon össze. Ezt a mennyiséget három-négy részben tudod kifőzni. A tésztát szűrd le, majd öblítsd le hideg vízzel, hogy ne legyen ragacsos.

A maradék tojást verd fel. Egy nagy serpenyőben vagy lábosban hevítsd fel az olajat. Dobd bele a nokedliket, és öntsd rá a felvert tojást, majd gyorsan keverd össze. Ízesítsd sóval, borssal, sőt friss zöldfűszerekkel is megszórhatod.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések