A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A nagy has mögött meghúzódó okok


A magyar lakosság jelentős hányada küzd súlyproblémával. Nagyon sokan nem a tipikus elhízottak kategóriájába tartoznak, hanem „csak” a hasuk nagy, viszont a hasi hízás nagyon veszélyes, hiszen számtalan egészségi kockázatot hordoz magában. A hasi hízásnak, a nagy hasnak számtalan oka lehet, mutatjuk is, melyek ezek.


Sajnos egyes rákos megbetegedések miatt is kialakulhat a has puffadása. A vastagbéldaganat és a méhtestrák során is folyadék halmozódik fel a hasüregben, ami a has puffadását idézi elő. Ha nincs semmi különösebb oka a has puffadásának, akkor is érdemes kivizsgáltatnia magát, még akkor is, ha nincsenek fájdalmai, hiszen a rákos megbetegedések a kezdeti fázisban többnyire nem okoznak fájdalmat.

A nők egész életükben ki vannak téve a hormonok játékának. A menstruáció előtti szakasz okozhat olyan tüneteket, amelyek a has puffadását idézik elő. A haspuffadás mellett más tünetek is megjelennek, amely tünetegyüttest PMS-nek, azaz premenstruációs szindrómának nevezünk. Ilyenkor vízvisszatartás alakul ki a szervezetben, és ez az oka a has puffadásának.

Különféle fertőzések is okozhatják a has puffadását. A fertőzés minden esetben gyulladást generál a szervezetben, amelynek hatására megemelkedik a szervezetben a fehérvérsejtek száma. A has puffadása mellett más tünetek is megjelenhetnek, például ilyen a bőrpír, a láz, a fájdalom, illetve a gyulladt nyirokcsomók is jelezhetik, hogy fertőzés alakult ki a szervezetben.

Nagyon sok ember szenved napjainkban valamilyen élelmiszer-allergiától. Ez is oka lehet a has puffadásának, hiszen ezek a táplálékok fokozott bélgázképződést okoznak, ami a has növekedésével jár együtt. Ilyenkor nem az elhízás az oka a nagy hasnak, hanem a felesleges gázok. Érdemes kitapasztalni, hogy mely táplálékok okoznak esetünkben haspuffadást, hogy a jövőben elkerüljük ezek fogyasztását.

Az emésztési problémák közé soroljuk a székrekedést, amely egy nagyon komoly emésztési rendellenesség, hiszen ilyenkor a széklet hosszabb ideig a belekben marad, ami nemcsak a has puffadását idézheti elő, hanem megjelenhetnek más tünetek is, úgy mint hasi görcsök, fájdalom és hasi diszkomfortérzés is.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések