A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A finn zöldek lenácizták – lemondott a frissen kinevezett miniszter


Mindössze tíz napja volt hivatalban Vilhelm Junnila finn gazdasági miniszter. 


A politikus azt mondta, hogy a kormány fennmaradása és Finnország jóhírének megvédése érdekében távozik posztjáról. Mint közölte, nem találja lehetségesnek, hogy kielégítő módon végezze munkáját miniszterként. Junnila szerdán még túlélt egy bizalmatlansági indítványt, amelyet az ellenzéki Zöld Párt nyújtott be, és amelyet 86 törvényhozó támogatott ugyan, de 95 képviselő elvetett, és bizalmat szavazott a miniszternek – közölte az MTI.

Hanna Holopainen, a Zöld Párt képviselője azt hangsúlyozta, hogy a szélsőjobboldali mozgalmakra tett többszörös utalás nem egyszeri tévedés, félreértés vagy rossz humor, hanem ismételt, rendszeres és elvtársi jellegű kapcsolat.

Vilhelm Junnila a kormánykoalícióban részt vevő bevándorlásellenes Finnek nevű párt tagja. Az YLE finn közszolgálati televízió márciusban a választási kampány idején rögzített egy rendezvényt, amelyen Junnila gratulált pártja egy másik tagjának képviselőjelölti sorszámához, a 88-hoz.

„Először is gratulálok ehhez a kiváló jelölti sorszámhoz. Tudom, hogy ez egy nyerőszám. Nyilvánvalóan ez a 88-as szám arra a két H betűre utal, amelyről nem mondunk többet" – mondta Junnila a kampányrendezvényen március 10-én az YLE szerint.

A 88 ismert neonáci jelkép, amely a Heil Hitler köszöntésre utal. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) zsidó civil szervezet szerint ez az egyik leggyakrabban használt, fehér felsőbbrendűséget hirdető szimbólum.

Vilhelm Junnila utóbb bocsánatot kért szavai miatt, és azt mondta, megjegyzése ízléstelen vicc volt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések