A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A CIA már az orosz-ukrán háború lezárását készíti elő?


Készen áll a terv a végjátékra. William J. Burns, a CIA igazgatója titkokban Ukrajnába látogatott. 


A Washington Post arról ír, hogy William J. Burns, a CIA igazgatója titkokban Ukrajnába látogatott. Hozzátették: az ukrán tisztviselők ambiciózus stratégiát mutattak be a megszállt területek visszafoglalására és a tűzszüneti tárgyalások megkezdésére az oroszokkal az év végéig.

A lap azt írja, hogy információk szerint az ukrán erők még nem vetették be a nyugaton kiképzett és felszerelt rohamdandárok többségét, az ukrán tisztviselők pedig magabiztoságot sugároztak a céljaikkal kapcsolatban: ezek szerint őszre jelentős területeket foglalnának vissza, tüzérségi és rakétarendszereket vinnének az orosz ellenőrzés alatt álló Krím közelébe, tovább nyomulnának előre Kelet-Ukrajnában,

majd a tavaly márciusban megszakadt béketárgyalásokat folytatnák Moszkvával.

A lap szerint egy magas rangú ukrán tisztviselő így fogalmazott: Oroszország csak akkor fog tárgyalni, ha fenyegetve érzi magát".

Hangsúlyozzák: Zelenszkij elismerte, hogy az ellentámadás üteme lassab a vártnál, ugyanakkor Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka szerint a tervezettnél „kicsit lassabban érkező sikerek" nem jelentenek problémát. A  Washington Post erre leszögezte: katonai elemzők szerint Ukrajna célja, a tárgyalások kikényszerítésére nehéz ugyan, tekintettel Oroszország megerősített védelmére, de nem kizárt.

„Lehetséges, hogy elvágják a Krímbe vezető hidat, akár a terep elfoglalásával, akár a HIMARS és más tüzérségi eszközök hatótávolságába helyezésével, de sok függ attól, mennyire merülnek ki" – mondta Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute katonai elemzője.

„Ha Ukrajna túl sok veszteséget szenved el, akkor az offenzívája idő előtt véget érhet. De ha Ukrajna komoly veszteséget tud okozni az orosz erőknek és felszerelésnek, képes lehet eléggé meggyengíteni az oroszok védelmét ahhoz, hogy áttörést érjen el" – tette hozzá.

A lap szerint összességében mindenki egyetért, hogy csakis egy erős ukrán pozícióból van értelmea béketárgyalásoknak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések