A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

38 nagykövetség áll ki közös nyilatkozatban a magyarországi LMBTQI+-közösség mellett


Szerintük a helyzet "aggasztó" Magyarországon. A listát az Egyesült Államok vezeti, az Európai Unió tagállamai közül csak a lengyel nagykövetség nem írta alá. 

A 28. Budapest Pride Fesztivál alkalmából közös nyilatkozatot adtak ki külföldi országok magyarországi követségei és kulturális intézetei.

Ebben azt írják, kiállnak amellett, hogy a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális embereket is "megilleti az egyenlőséghez és diszkriminációmentességhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jog". Ezzel együtt elítélik az összes olyan erőszakos cselekményt, diszkriminációt, megbélyegzést és zaklatást, amelyeket szexuális orientáció, nemi identitás/nemi jellemzők alapján követnek el bárki ellen.

(Ki emlékszik erőszakra, zaklatásra, incidensre az elmúlt években, ami a homoszexuálisokat érte??? - a szerk.)

Aggasztónak tartjuk azokat a jogszabályokat és politikai retorikát, többek között Magyarországon is, amelyek ellentétben állnak a diszkriminációmentesség, a nemzetközi emberi jogi törvények és az emberi méltóság elveivel, és hozzájárulnak az LMBTQI+-közösség megbélyegzéséhez – írják. Azt is kiemelik ugyanakkor, hogy az alulról szerveződő LMBTQI+ emberi jogi aktivisták és jogvédők, újságírók, médiaszakemberek és civil szervezetek "fontos érdekérvényesítő tevékenyéget végeznek".

„A sokszínűség megünneplése fontos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását. E téren a Budapest Pride a régió leghosszabb múltra visszatekintő rendezvénye. Szerepét kiemelten fontosnak tartjuk az egyenlő bánásmód és a társadalmi elfogadás előmozdításában minden LMBTQI+ személy felé, hozzájárulva egy nyitottabb, igazságosabb, befogadóbb és egyenlőbb társadalom megteremtéséhez” – zárul a nyilatkozat.

Ezt az alábbi nagykövetségek és kulturális intézmények jegyzik:

Aláíró nagykövetségek: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Kanada, Koszovó, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Új-Zéland, Ukrajna és Uruguay.

Aláíró kulturális intézmények: Flamand Kormány magyarországi Képviselete, British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, Cseh Centrum, Észt Intézet, FinnAgora, Francia Intézet, Goethe Intézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések