A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Visítanak a libsik: Aki ezután a Libriben vesz könyvet, az Putyint támogatja


A "magyar" írótársadalom szerint beláthatatlan és katasztrofális következményei lesznek, hogy az MCC leányvállalata az SQ Invest Kft.-vel kötött megállapodás értelmében több mint 98 százalékos tulajdonosa lett a Librinek. 


Krusovszky Dénes jóslata szerint a könyvpiac jókora, vagyis legnagyobb szelete tehát innentől nem a piac, hanem az állam felügyelete alá kerül. Péterfy Gergely úgy véli, hogy a NER – mint ez várható volt – behúzta a Librit, írja az Index.

Szerződést kötött a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) leányvállalata az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává. A cégcsoport vezetésének összetétele változatlan marad, a korábbi többségi tulajdonos pedig igazgatósági tagként segíti a Libri Csoport további fejlődését – tájékoztatott erről az MCC.

„Köszönöm az elmúlt 30 évet a Libri összes dolgozójának, nélkülük ez a vállalat nem ott tartana, ahol most tart. Örülök, hogy egy olyan befektetőnek adhattam el a céget, amely elkötelezett a magyar könyvpiac iránt. Nem hagyom el a társaságot, igazgatósági tagként továbbra is segítem majd a Librit" – hangsúlyozta Balogh Ákos alapító.

A Mathias Corvinus Collegium mint Közép-Európa legnagyobb tehetséggondozó intézménye és tudásbázisa hisz a magyar könyvpiacban, a könyvek erejében és a kultúrában, így ez a lépés is illeszkedik az MCC sokoldalú tevékenységéhez. A Libri vállalatcsoporttal sikeres éveket tudhatunk magunk mögött, az MCC a korábbi részesedésére is minden értelemben jó befektetésként tekint, így részünkről a leglogikusabb lépés a tulajdoni hányad növelése volt. Elkötelezett, tőkeerős tulajdonosként hosszú távon garantáljuk a magyar könyv jövőjét – mondta Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.

Putyin

Krusovszky Dénes író Facebookon reagált a hírre. Szerinte ennek azért beláthatatlan következményei lesznek. „A könyvpiac jókora (legnagyobb) szelete tehát innentől nem a piac, hanem az állam felügyelete alá kerül. Szép új világ, azaz randa régi. Tegyük hozzá azt is óvatosan, hogy az MCC pénzének nagy része a kormánytól kapott MOL-részvényekből származik. A MOL pénzének meg egy jelentős része az oroszokkal való ügyeskedésből.

Tehát felmerül, hogy aki ezután a Libriben vesz könyvet, áttételesen Putyint is támogatja néhány fillérrel. Már bocs."

Az ügyet Péterfy Gergely író sem hagyta szó nélkül, ő is Facebookon fejtette ki véleményét. „Várunk minden libris szerzőt és szerkesztőt a Felhő Café Könyvek kiadónál és az Umbriai Magyar Köztársaságban! A NER – mint ez várható volt – behúzta a Librit. Nyilván bekerült vasárnap hajnalra néhány lófej néhány ágyba. Még sokáig nagyon rossz lesz a helyzet, amíg katasztrofálissá nem válik."

A bejegyzés alatt a legtöbb hozzászóló felháborodott a helyzeten. Valaki azt írta, hogy többet nem fog vásárolni a Libriben, és még a törzsvásárlói kártyájának is búcsút int. De akadt olyan vélemény is, amely szerint ez a történet „egészen elképesztő" meg „gyomorforgató".

Szeifert Natália író szerint ezzel „mintha magyarázatot nyerne a Libri-díj idei váratlan elmaradása is, nem? (kérdezem)"

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések